Kako prepoznati pravo eterično ulje

etericna ulja

Nemojte se zavaravati kada uđete u predivno uređen dućan gdje sve miriši na wellness i spa, sve lijepo prirodno izgleda, a oko vas samo natpisi 100 posto iz prirode, 100 posto eterično čisto ulje, razne aromaterapijske mješavine i tako dalje, da je to doista tako.

Osobe koji nisu laici u tim stvarima, ne treba puno da prilikom kupovine nekog prirodnog ulja, malo pogledaju po dućanu i otkriju o čemu je zapravo riječ. Doduše, najveći broj potrošača eteričnih ulja ih koristi da bi aromatizirali prostore. Oni malo hrabriji će se odlučiti koristiti ga za kućnu masažu i inhalaciju, a oni koji se još više bave time će se odlučiti i sami izrađivati ulje.

Koja god bila vaša namjera u korištenju ovakvih pripravaka, bitno je znati što kupujete i što plaćate. Ne nasjedajte na nekvalitetna ulja i muljaže te prepoznajte ona loše kvalitete.

Sljedeći put kada uđete u dućan i vidite proizvod na kojemu je naznačeno 100 posto prirodno čisto eterično ulje, upalite alarm. Ako neka firma za koju niste nikada čuli ima natpis 100 posto prirodno ulje hrvatske kvalitete, a tamo pronađete još ulja kako što je sandal, ylang ylang i palmarosa, ok, dio ulja vjerojatno je iz iz hrvatske proizvodnje, no ostalo je uvezeno u rinfuzi pa su ga pretočili u manje bočice. Takva ulja su najčešće nekvalitetna.

Eterična ulja zbog svojih kemijskih spojeva moraju biti pakirana u bočice sa tamnim staklom pa ako vidite da je neko ulje pakirano u plastici ili bijelim bočicama, znajte da je izgubilo svoja hranjiva svojstva.

Ako na bočici piše da se u tom eteričnom ulju nalaze i mirisi jagode, jabuke ili nekog egzotičnog voća, tu nema ništa prirodno, radi se o sintetskim spojevima. Na bočicama bi također trebalo pisati zemlja porijekla, kako je uzgojeno i dobiveno.

Ako pronađete eterična ulja smilja, ruže, matičnjaka ili kamilice koja stoje oko 20 kuna, budite sumnjičavi. To su vrlo skupa eterična ulja jer ako pogledamo da za jednu litru eterično ulja ruže treba pet tona cvjetova ruže i to onih ruža kada se na njima nalazila rosa, a latice moraju biti prije destilacije potpuno svježe, nekako postaje jasnije da 10 ml takvog ulja ne može imati cijenu od dvadesetak kuna.

Autor: S.G., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock