Kako pravilno koristiti dezodorans

lijepa žena

Upotrebu dezodoransa, odnosno antiperspiranta treba svesti na minimum. Ovi kozmetički proizvodi su vrlo štetni za čovjekovo zdravlje pa ih je najbolje izbjegavati u potpunosti. Ali, ako ne možete bez njih, nemojte ih koristiti više od jednog puta na dan.

Tijekom ljepših i toplijih mjeseci imamo potrebu za češćim tuširanjem, kao i nanošenjem dezodoransa. Prečesto tuširanje može dovesti do isušivanja kože pa se savjetuje da se ne tuširate više od jednom dnevno. Ako imate potrebu za češćim tuširanjem, radije prakticirajte kupku s blagim šamponom.

Nakon tuširanja većina osoba koristi dezodorans u spreju. Dezodorans u spreju se sastoji od prirodnih esencijalnih ulja ili mirisa koji kamufliraju miris znoja. Najčešće su dezodoransi u kombinaciji s antiperspirantima, a osobe koje imaju problema s pojačanim znojenjem koriste antiperspirante u većim količinama.

Koliko god smatrali dezodoranse bezazlenima, oni ipak sadrže štetne sastojke, kao što su aluminijske soli, koje su vrlo rizične za zdravlje čovjeka. Aluminijske soli blokiraju znojenje, ali utječu i na fiziološke procese organizma. Aluminij se apsorbira kroz kožu, što oštećuje DNK, a time i povećava rizik od nastanka karcinoma.

Čestim brijanjem ispod pazuha, nakon kojeg se koristi dezodorans, dovodi se do rizika od pojave karcinoma. U svim tim kozmetičkim proizvodima i dalje se nalazi paraben, koji je odgovoran za stvaranje karcinoma. Osim za žene, i za muškarce je vrlo opasan sastojak paraben, jer smanjuje pokretljivost spermatozoida.

Iz svih ovih razloga, korištenje dezodoransa treba svesti na minimum. Dezodorans je opasan po zdravlje, pa ga je najbolje izbjegavati i početi koristiti prirodne dezodoranse koje možete napraviti i sami.

Ako želite ukloniti neugodan miris ispod pazuha, dovoljno je da nakon tuširanja područje pazuha premažete pastom dobivenom od sode bikarbone i vode, nakon koje nećete niti najmanje imati neugodan miris ispod pazuha. A za dobivanje nekog lijepog mirisa isprobajte neke od prirodnih recepata, koji će vam se sigurno više svidjeti od upotrebe dezodoransa.

Autor: A.Z., Foto: Matilda Inozemceva/Shutterstock