Kako pobijediti bol

smijeh

Teško je biti dobro raspoložen i smijati se ako vas trenutno napada migrena ili artritis. Ali bez obzira na to dosadašnji dokazi upućuju da pozitivno razmišljanje i pozitivna energija mogu ublažiti patnju. Dobro je što postoje terapije koje vam mogu pomoći uvježbati mozak za razvijanje pravog stava.

Tehnike kao što su vizualizacija, terapija smijehom i meditacija potiču vas da skrenete misli s bolova. Druge terapije kao što su kognitivna, bihevioralna i hipnoterapija, uče kako pozitivno misliti o bolovima. Na temelju dosadašnjeg iskustva spomenute terapije pomogle su osobama koje žive s boli da lakše podnesu simptome.

Ako uspijete primjeniti sposobnost imaginacije možete ostvariti korisne emocionalne, tjelesne i psihološke promjene. Spomenuta tehnika pomaže vam skrenuti misli s mjesta koje vas boli. Vizualizaciju treba uvježbati.

Jeste li pokušali promijeniti način razmišljanja? Način razmišljanja te reakciju koju imate može utjecati na to hoće li bol biti veća ili manja. Radi se o temeljnom polazištu kognitivne bihevioralne terapije. Istraživanja su pokazala da ćete uvježbavanjem uma na različitu reakciju na bol te usvajanjem pozitivnog stava ublažiti doživljaj boli.

Bol možete pobijediti tako što ćete pokušati promijeniti fokus. Ovdje se iznimno korisnom pokazala hipnoterapija. Kako djeluje? Hipnoterapeut vam pomaže usmjeriti pozornost te istodobno utječe na vas da se više opustite. Naglasak je na tome da vas hipnoterapeut nauči kako da sami kontrolirate bol.

Jeste li znali da smijeh liječi? Ako vam netko kaže da smijeh uklanja bol morate znati da se ta osoba ne šali. Znanstvenici su se složili kako je smijeh najbolji lijek. Pokušajte se što više smijati, a ako niste sigurni kako nastojte razmisliti o tome što vas najviše zabavlja. Možda je to neka humoristična serija ili dobar vic.

Naučite se opustiti i usmjeriti svoje misli na nešto drugo osim bolova. Pokazalo se da meditacija može usporiti srčani ritam, regulirati disanje i smanjiti krvni tlak. Ljudi koji su redovito primjenjivali meditaciju imali su smanjene reakcije mozga na bol za 50%.

Autor: S.Š., Foto: puhhha/Shutterstock