Kako otkriti da netko laže

kako otkriti da netko laže

Pitanje laganja postavlja se vrlo često i prisutno je u svakom razgovoru. Bilo da se nekoga ogovara, prepričava neki događaj ili planira kako nekome nešto reći, u većini tih razgovora krije se barem pokoja laž. Prema nekim istraživanjima muškarci dnevno slažu čak šest puta, dok žene samo tri puta.

Istraživanje iz Velike Britanije pokazalo je da žene ipak lažu više. No za razliku od muškog laganja, kako tvrdi istraživanje, žene često lažu banalne stvari. Kad je u pitanju laganje žene će lagati za godine, kilažu, dijetu, izmislit će prehladu da ne dođu na posao ili će ublažiti istinu da ne bi nekoga povrijedile.

Što se tiče muškaraca i laganja, oni lažu većinom radi ega, želeći izbjeći dodatna pitanja ili opravdavanja, kao i iz navike.

Kako otkriti da netko laže? Laganje je dosta teško za prepoznati što smo bliži s tom osobom. Jednako tako je i lakše povjerovati u laž ako nam je govori netko blizak. Neki od znakova za prepoznavanje laži su vrlo tipični i tek kada su svi na okupu možemo sa sigurnošću reći da nam osoba laže.

Znakovi poput izbjegavanja pogleda, petljanje prstima, igranje kosom, nemirno ponašanje i slično, teško da mogu prosječnoj osobi reći išta osim da je sugovornik eventualno uznemiren. Ako žena muža pita gdje je bio on će vrlo vjerojatno u jednoj rečenici reći “kod Ivana, kartali smo”.

Iako može biti bilo gdje neće sigurno stajati pola sata i smišljati priču gdje je bio. To bi zaista bi loš lažljivac. Ali ako je situacija kompleksna i muž pokušava ženi ispričati priču koja je malo duža ali komplicirana po nekim od znakova laganja, žena bi mogla optužiti muža ni krivog ni dužnog. Naravno vrijedi i obratno.

Zato je kod prepoznavanja laži najbolje pravilo uobičajenog ponašanja. Ako vaš partner ili partnerica uvijek komunicira s vama na isti način, ako svaku večer nakon posla dođe do vas i poljubi vas i kaže kako mu/joj je bilo taj dan, no odjednom to prestane raditi ili prvo s vrata ide do toaleta. Vrijeme je za uzbunu.

Svaka neuobičajena promjena ponašanja vrijedna je započinjanja razgovora s partnerom. Naravno da ne trebate odmah napasti partnera da vas vara jer to ne mora uopće biti istina.

Autor: J.S., Foto: olly/Shutterstock