Kako upaliti motor kosilice

motor kosilice

Možete li zamisliti lijep travnjak bez kosilice? Naravno da je teško zamislivo, ako ništa drugo jer se upravo uz pomoć ovog stroja za kratko vrijeme može postići lijepa slika travnjaka. Kao i na svakom drugom uređaju tako se i ovdje mogu pojaviti problemi kao što je problem paljenja. Saznajte kako upaliti motor kosilice.

Već neko vrijeme imate kosilicu i upravo pomoću nje održavate ljepotu svojeg vrta? Nakon što ste ju koristili više puta sada se odjednom motor kosilice ne želi upaliti? Radi se o problemu koji se može riješiti.

Kako upaliti motor kosilice? Prije nego krenete raditi važno je da motor bude hladan. Potrebno je pronaći svjećicu koja se najčešće nalazi na prednjoj strani, poklopljena gumenom kapom od konektora. Nakon toga se skine kapa i čistom se krpom obriše prostor uz svjećicu gdje ulazi u motor.

Pomoću cjevastog ključa odvrne se svjećica i izvadi iz kosilice. Elektroda koja se nalazi na vrhu vjerojatno će biti crna od čađe. Naslage prljavštine se mogu ukloniti uz pomoć krpe umočene u izopropilni alkohol i željezne četke. Ako je tijelo svjećice puknulo ili se prljavština ne može ukloniti, potrebno je promijenit svjećicu.

Nakon toga se zavije očišćena ili nova svjećica i zategne prstima te uz pomoć cjevastog ključa. Potrebno je pripaziti kako ju ne bi previše stegnuli. Kapica se potom vrati na svjećicu i pokuša se upaliti motor.

Pored toga što se motor ponekad ne želi upaliti, moguće je da će s vremenom doći do problema s poklopcem motora koji se odjednom počeo zagrijavati. Čvrstom četkom može se očistiti trava kao i sva ostala prljavština koja je zapela između rebara. Oni koji imaju traktorsku kosilicu morat će otvoriti poklopac od motora kako bi mogli pristupiti rebrima od hladnjaka.

Neke benzinske kosilice imaju četverotaktni motor i na takvim modelima su odvojeni spremnici za motorno ulje i benzin. Svi koji imaju ovakav model trebali bi jednom mjesečno tijekom ljetnih mjeseci provjeravati razinu ulja. Zbog nedovoljne količine ulja moguće je da će doći do pregrijavanja motora, a što na kraju može rezultirati i uništenjem motora.

Procijenite možete li sami riješiti problem sa svojom kosilicom kako ne bi morali zvati majstora.

Autor: S.Š., Foto: Andrea Kratzenberg/free images