Kako ostaviti dobar prvi dojam

rukovanje

Razgovor za posao, upoznavanje s rodbinom dečka, predstavljanje kolegama, upoznavanje potencijalnog partnera i razne druge situacije kada želimo ostaviti što bolji dojam često nam izazivaju stres i poteškoće.

Ostaviti dobar dojam i nije tako jednostavno i lagano. Da bismo uspjeli pokazati najbolje od sebe, treba nam dodatna priprema i redoslijed stvari koje moramo obaviti unaprijed tako da taj dan nismo pod nepotrebnim stresom.

Čisto i opeglano rublje

Za prvi dojam često je presudan naš izgled i mnogi nas po tome ocijene odmah jer to je ono što se prvo vidi i govori o nama mnogo. Prljavo i zgužvano rublje na nama pokazuje nemar i nebrigu za naš izgled. Iako to ne znači da nismo dovoljno stručni i profesionalni, odaje dojam nebrige, nemara i čak lijenosti, a to nisu kvalitete koje su u društvu prihvatljive. Ako ne volite te stvari činiti sami, zamolite nekoga od obitelji ili prijatelja za uslugu.

Prikladna obuća

Iako možda volite tenisice u svakoj prigodi ili ste više za štikle s platformom, to nije pametno odjenuti na razgovor za posao, kao niti za formalnu večeru za upoznavanje s obitelji dečka. Za svaku prigodu birajte prikladnu obuću i svakako pripazite da je čista i uredna.

Higijena usta

Pranje zubi nije samo stvar higijene i zdravlja zubi već je i stvar bontona. Neugodan zadah o vama će stvoriti lošu sliku u svačijoj blizini. Ako ne možete oprati zube nabavite si pepermint bombone ili žvakaće, ali pripazite i da žvakaću u društvu ili na razgovoru za posao ne žvačete.

Miris

Dobar i ugodan miris odrazit će da brinete o sebi i svojoj higijeni, ali pretjerani miris bi se mogao smatrati odbojnim i kod određenih ljudi izazvati mučninu pogotovo u zatvorenim prostorijama, ljeti ili u automobilu.

Prikladna frizura i šminka

Frizura i šminka trebaju odgovarati prigodi na koju idete, odjeći koju nosite i vašem osobnom stilu. Ako idete na razgovor za posao ne treba vam frizura za vjenčanje. Ako idete na upoznavanja roditelja svoga partnera nećete doći masne kose pokupljene u nemarnu punđu. Šminka treba uvijek biti što laganija i prirodnija.

Za najbolji prvi dojam budite što opušteniji i prirodniji no jednako tako morate istaknuti i neke svoje dobre strane. S druge strane pokušajte prikriti ili barem umanjiti svoje mane.

Autor: J.S., Foto: Minerva Studio/Shutterstock