Popravak putne torbe

popravak putne torbe

Mnoge putne torbe s kotačima imaju držak koji je za torbu spojen metalnim cijevima. U pitanju je mehanizam koji se lako može pokvariti, pa se može dogoditi da se ručka ne može skratiti ili produžiti, odnosno da se ne može uvući niti izvući. Popravak putne torbe ne bi trebao biti kompliciran.

Uz pomoć malog odvijača odvrnu se vijci koji pričvršćuju držak na teleskopskim cijevima te pospreme na sigurno mjesto. Nakon toga se pogledaju izloženi krajevi teleskopskih cijevi. One su šuplje i u njima se nalazi metalna šipka koja pritisak tipke za oslobađanje prenosi do mehanizma za otključavanje ili zaključavanje.

Potrebno je primiti jedan kraj šipke i izvući je iz cijevi za barem 20 cm. Nakon toga se uzme držak i stisne tipka za oslobađanje. Ako se pogleda u mjesto gdje je otvoren kraj drška, uočit će se rupica u koju može stati kraj šipke. Šipka se ugura u rupicu, a dok se drže ručka i cijev, ponovi se postupak sa šipkom iz druge cijevi.

Dok se drži ručka te obje šipke potrebno je spustiti sklop u metalne cijevi te vratiti izvađene vijke i ponovno ih zategnuti. Mehanizam bi nakon toga trebao biti opet u funkciji.

Popravak putne torbe podrazumijeva i rješavanje problema s kotačićima. Pokvareni ili dotrajali kotači mogu se zamijeniti izdržljivijim kotačima poput onih koji se nalaze na koturaljkama. Postoje trgovine u kojima se mogu kupiti, a gdje postoje u svim veličinama. Potrebno je provjeriti da se novi po dimenziji slažu sa starim kotačima.

Ukoliko su kotači djelomično sakriveni, bilo bi dobro provjeriti postoji li unutar kućišta ploča koja bi se mogla ukloniti. Pomoću plosnatog odvijača uklone se sve plastične kapice na vijcima. Nažalost ako su pričvršćeni zakovicama, tada će biti potrebno potražiti pomoć stručnjaka.

Kotači koji su pričvršćeni vijcima uklone se odvijačem, a oni koji su pričvršćeni maticama, njih treba skinuti pomoću ključa. Stave se novi kotači te se ponovi postupak obrnutim redoslijedom. Treba paziti da se matice i vijci previše ne zategnu. Torba je sada spremna za put i da u nju posložite sve ono što će vam trebati dok niste kod kuće. Putovanje ipak može ostati u najboljem sjećanju.

Autor: S.Š., Foto: Alexander Chaikin/Shutterstock