Gume za invalidska kolica

gume za invalidska kolica

Slabo napumpana ili probušena guma otežat će kretanje u kolicima, a moguće je i da će kolica zbog toga skretati na jednu stranu. Važno je da kolica budu stabilna zbog sigurnosti osobe koja se u njima vozi, zbog čega nije svejedno kakve su gume za invalidska kolica.

Ako se guma ispumpala ona se može napumpati prema uputama koje se nalaze na boku, a ukoliko je istrošena bit će ju potrebno zamijeniti. Probušenu gumu neće trebati mijenjati nego umjesto toga samo zakrpati.

Kako bi zakrpali gumu u zračnicu treba napumpati dovoljnu količinu zraka, a nakon toga provući ventil kroz rupu koja se nalazi na obruču i zatim zategnuti uz pomoć matice. Nakon toga se navuče cijela zračnica obruča te podvuče ispod vanjske gume. Postupak je isti kao i kada se mijenja ili zakrpava zračnica na biciklu.

U rezervi se isplati imati nekoliko zračnica kako bi se za kratko vrijeme mogli vratiti na cestu, dok je probušenu gumu moguće zakrpati i kasnije kada ćete imati više vremena na raspolaganju.

Dogodi li se da se gume često buše, bilo bi dobro razmisliti da se pneumatske gume zamijene gumama punjene pjenom ili ojačane kevlarom. Rješenje bi mogle biti i pune gume. Dobro je znati da se bušenje guma može izbjeći tako što će se primijeniti sprej za krpanje.

Dok se za namještanje invalidskih kolica treba savjetovati s liječnikom, čišćenje i održavanje može svatko odraditi uz pomoć nekoliko savjeta. Jednom na tjedan dobro je obrisati metalne površine jelenjom kožom dok se kromirani dijelovi mogu održavati politurom od silikona.

Kako bi bili sigurni da se kotači vrte trebaju se provjeravati svaki tjedan, a mogu se zategnuti matice na osovini da bi spriječile klimanje kolica ili zavlačenje u stranu. Može se pošpricati manja količina spreja na mehanizam za sklapanje i na sve pokretne dijelove kolica.

Važno je redovito čistiti presvlaku, a za to je potreban sapun i vlažna krpa. Ne treba zaboraviti provjeravati je li sjedalo istrošeno jer obješeno sjedalo ne izgleda samo loše i neugledno, nego može utjecati na loše držanje i uzrokovati pojavu dekubitusa.

Prilikom kupovine invalidskih kolica možete zamoliti trgovca da vas savjetuje za svaki pojedini model i pomogne vam odabrati ono što bi vama bilo najbolje.

Autor: S.Š., Foto: Jos van Galen/free images