Kako održati prijateljstvo

prijateljice na kavi

Koliko je prošlo vremena da ste se zadnju put čuli s najboljom prijateljicom ili prijateljem? Pamtite li datum ili vam je on izgubljen negdje u magli? Koliko je važno ulagati puno truda da bi na kraju imali kvalitetnu ljubavnu vezu, tako je potrebno znati kako održati prijateljstvo.

Njega ne treba olako shvatiti jer prijatelji su važni, a neki od njih ostaju do kraja života. U najtežim situacijama kada ne vjerujete u bolje sutra i kada vam ni vaši članovi obitelji ne mogu pomoći, tu je uvijek prijatelj kojem ćete se moći povjeriti i koji će vam pomoći da brže prebrodite krizu u kojoj ste se našli.

Prijatelji su važni i zbog toga prijateljstvo ne treba shvaćati olako. Sigurno ste u raznim fazama života stekli prijatelja za kojeg ste bili uvjereni da će vam ostati do kraja života. Ali je li tako zaista bilo kada ste završili fakultet ili nakon što ste se vjenčali i osnovali obitelj?

Održati prijateljstvo nije nimalo lako jer su pred vama potpuno drugačiji interesi i želje zbog čega vas je život odveo suprotnim smjerovima. Iako je prijateljstvo, a pogotovo ono koje je stvoreno još u školi teško zadržati, to ne znači da je nemoguće. Sve što je potrebno da obje strane ulože dovoljno truda kako bi i nakon dvadeset godina ostali u dobrim odnosima i kako bi mogli pričati na kavi kako se još uvijek čujete s prijateljicom s kojom ste dijelili školsku klupu.

Prijateljstva obično počnu zbog nekih zajedničkih interesa, a kada se oni promijene tada nastupaju problemi. Ukoliko ste nedavno postali roditelj i sada imate veliku odgovornost, zamolite ponekad nekoga da vam pričuva dijete kako bi se i dalje mogli nalaziti na kavi i popričati o starim vremenima.

Ponekad je teško usuglasiti svoje i tuđe obaveze i ako primijetite da ćete se teško naći na kavi, pokušajte se barem redovito čuti telefonom i ne dozvoliti da vam ta osoba postane stranac. Budite uz svog prijatelja kada mu je teško i ne zaboravite da i ovakva vrsta veze zahtijeva puno ulaganja. Čuvajte svoje prijateljstvo.

Autor: S.Š., Foto: conrado/Shutterstock