Kako napraviti domaći jabučni ocat

jabučni ocat, jabuke

Jabučni ocat često se koristi kao začin za salate ili kod pripreme drugih jela. Nutritivno je vrlo vrijedna namirnica jer je odličan izvor fosfora, kalija, kalcija, magnezija, natrija i željeza, a sadrži i dijetalna vlakna te vitamine i minerale.

Ocat inače nastaje fermentacijom šećera – prvo u alkohol, a zatim s vremenom u ocat. Iako se može napraviti od nekoliko vrsta voća, povrća pa čak i žitarica, najpopularniji je jabučni ocat.

Kupovni jabučni ocat dolazi u plastičnim pakiranjima koja na visokim temperaturama prilikom transporta ispuštaju štetne sastojke u ocat. Domaći jabučni ocat u procesu pripreme zadržava vrijedne enzime, vitamine i probiotike koji se kod proizvodnje pasteriziranog octa uništavaju grijanjem, pa je svakako bolje da sami pokušate napraviti vlastiti ocat.

Recept za domaći jabučni ocat

Sastojci

  • jabuke
  • pola šalice šećera ili 1 šalica meda
  • filtrirana voda ili voda koju ste prokuhali pa ohladili

Priprema jabučnog octa

Ako je ikako moguće, za pripremu jabučnog octa koristite domaće, neprskane jabuke. Jabuke operite, a trule i oštećene dijelove odstranite. Ostatak narežite na manje komade.

S obzirom na to da priprema domaćeg octa može potrajati nekoliko mjeseci, bilo bi dobro da ga radite u jednoj velikoj staklenci. Obavezno koristite staklenku jer ocat iz posuđa od nehrđajućeg čelika ili bilo kojih drugih materijala može izvući teške metale. Staklenku prvo operite i  sterilizirajte tako da je ostavite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva.

Staklenku do polovice ispunite jabukama, a zatim ulijte vodu u koju ste umiješali šećer ili med tako da prekrije jabuke i da do vrha ostane oko 5-6 centimetara. Nakon toga je prekrijte pamučnom gazom i osigurajte gumicom pa ostavite 1-2 tjedna na tamnom i toplom mjestu. Jednom ili dva puta dnevno promiješajte sadržaj. Kada šećer krene fermentirati u alkohol, na površini će se pojaviti mjehurići, a moći ćete osjetiti i miris.

Tjedan ili dva kasnije, kada se jabuke sasvim spuste na dno i bude se jače osjećao miris alkohola, tekućinu treba procijediti. Jabuke možete baciti, a procijeđena tekućina se vraća u čistu staklenku koju opet trebate pokriti gazom i osigurati gumicom.

Tekućina se vraća na toplo i tamno mjesto na još otprilike 3-4 tjedna kako bi se alkohol pretvorio u kiselinu. Za to vrijeme trebate povremeno promiješati tekućinu. Normalna je pojava da se tijekom tog procesa na površini stvori bijeli sloj, a na dnu staklenke talog.

Svoj domaći jabučni ocat možete povremeno kušati kako biste vidjeli je li postigao kiselost kakvu želite. Ako ste zadovoljni, ocat možete procijediti još jednom i preliti u manje staklenke s čepom. Ako ocat i dalje nije kiseo onoliko koliko želite, ostavite ga još nekoliko dana. U slučaju da vam je možda ipak postao prekiseo, možete ga razrijediti s malo vode.

Domaći jabučni ocat treba čuvati podalje od sunčevog svjetla. Ovako pripremljen se neće pokvariti, a ako se dogodi da se nakon dužeg stajanja na površini krene formirati bijeli sloj, samo ga uklonite i procijedite ocat.

Osim u kuhinji, domaći jabučni ocat se koristi i u zdravstvene svrhe. Ima pozitivno djelovanje na metabolizam općenito, pomaže regulaciji šećera u krvi, čisti jetru i bubrege, poboljšava probavu, smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka i neutralizira bakterije, a dobar je i za mršavljenje.

Ako planirate koristiti jabučni ocat za mršavljenje, on se konzumira za vrijeme ili nakon obroka i obavezno ga treba razrijediti. Priprema se tako da jednu čajnu žlicu meda i jednu čajnu žlicu octa pomiješate s 1 dl vode.

Autor: A.V., Foto: wicherek/Pixabay