Pranje kose bez šampona

lijepa kosa

Jeste li čuli da kosu možete temeljno oprati i bez korištenja šampona? Koliko god zvučalo nevjerojatno, to je itekako moguće, a o čemu se točno radi i kako imati čistu kosu i bez štetnih kemikalija, donosimo u nastavku.

Ljudi svakodnevno peru svoju kosu s kupljenim šamponima koji u sebi sadrže razno razne kemikalije, koje štetno utječu na organizam i zdravlje čovjeka. Žene su najčešći potrošači šampona, ali i ostalih tretmana za kosu, koji su puni kemikalija, poput boja, maski regeneratora, itd.

Kako bi sigurno smanjili štetan utjecaj na organizam i kako bi kosu počeli tretirati na potpuno prirodan način, koji vam neće nimalo štetiti, bilo bi dobro da isprobate pranje kose bez šampona na potpuno prirodan način.

Za prirodno pranje bez šampona biti će vam potrebna soda bikarbona i jabučni ocat. Koliko god zvučalo nevjerojatno, ova dva sastojka će vam u potpunosti oprati kosu i učiniti je podatnom.

U čistu bočicu stavite žlicu i pol sode bikarbone pa ulijte toplu vodu i bocu dobro i čvrsto zatvorite. Sada bocu protresite i ostavite da se soda bikarbona u potpunosti otopi. Dobiveni prirodni šampon izlijte na kosu, ali prvo na najkritičnija mjesta, tj. na ona mjesta koja se najviše maste, poput mjesta oko ušiju i tjemena.

Sodu bikarbonu i vodu utrljajte dobro u tjeme i kosu, pa nakon toga temeljno isperite kosu. Za zadnje ispiranje koristite jabučni ocat, tako da u posudu stavite mlaku vodu i malo manje od 1 decilitar jabučnog octa. Vodu i ocat promiješajte, pa uronite kosu kako bi se isprala.

Nakon zadnjeg ispiranja kosu ćete bez problema raščešljati i kosa će vam biti u potpunosti mekana i neće imati miris octa, tako da se ne morate bojati.

Nakon nekog vremena pranje kose na ovaj način možete vidjeti da li vam odgovara ovakvo pranje kose ili trebate pojačati sastojke sode bikarbone, ili jabučnog octa. Budite spremni da će nakon prvih nekoliko pranja vaša kosa brže postajati masna, ali to je potpuno normalno dok se kosa ne privikne na novo pranje kose.

Autor: A.Z., Foto:Eduard Derule/Shutterstock