Kako koristiti aloe veru

kako koristiti aloe veru

Aloe vera je ljekovita biljka koja se primjenjuje u medicinske svrhe još od davnih vremena. Radi se o prirodnom lijeku koji pomaže izliječiti i spriječiti razne bolesti kao i ublažiti tegobe poput akni i žuljeva. U nastavku slijedi kako koristiti aloe veru i za što je sve dobra.

Aloe je zaista čudesna biljka kad je u pitanju bolje zdravlje svakog pojedinca. Jasno je kako ima višestruku primjenu, pa je tako odlična za rješavanje bora, kad su u pitanju opekline od sunca, staračke pjege, suha kosa, atletsko stopalo, akne, bradavice i žuljevi.

Ukoliko ste ikada imali probleme s opeklinama od sunca, zanimat će vas kako ih ublažiti. Način na koji se može koristiti jedna od važnih ljekovitih biljki je da se kritično mjesto dobro opere vodom i sapunom te otrgne komad lista, prereže po dužini i ocijedi sok.

Ozlijeđeni dio tijela se potom premaže s tekućinom koju ste dobili iz lista. Postupak je potrebno ponoviti dva do tri puta svaki dan dok se tegoba ne ublaži. Sok ili gel možete nanijeti i kad je u pitanju porezotina.

Želite li znati kako koristiti ale veru sigurno će vas zanimati kakav je njezin učinak kad se konzumira oralno. Mnogi se slažu da se sok ili gel koji u sebi ima visok udio aloe mogu uzimati i oralno, a što je dobro za sve koji imaju čir na želucu, probleme s artritisom i dijabetesom.

Kako neki liječnici nisu sigurni u ovu teoriju, bilo bi najbolje kada bi se s doktorom obiteljske medicine prvo savjetovali oko načina liječenja.

Jasno je kako se ova biljka može koristiti na više načina, a u ljekarnama i trgovinama možete kupiti proizvode za njegu tijela koji sadrže sastojke aloe. Unatoč tome još nije u potpunosti razjašnjeno ima li oblik aloe koji se nalazi u raznim kremama ista svojstva kao i gel u prirodnom obliku.

Ako se odlučite na kupnju gotovih losiona ili krema, treba pripaziti da se aloe vera nalazi na samom vrhu od svih sastojaka. Odlučite li se na oralnu konzumaciju tako što ćete dodati malo ljekovite tekućine u svoj omiljeni sok ili hranu, pazite da kupite proizvod koji u sebi ima oko 98% aloe.

Želite li iskoristiti sve njezine prednosti, jasno je kako se ništa ne može usporediti s pravom biljkom. Jednostavno ju je uzgojiti jer ne zahtijeva puno vode, podnosi manje kvalitetnu zemlju i sjenu. Jedino treba pripaziti da se ne izlaže na temperaturi nižoj od 5 stupnjeva, pa nećete pogriješiti ako ju uzgajate u stakleniku ili na prozorskoj dasci.

Autor: S.Š., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock