Kako prepoznati trudnoću

trudnica

Sumnjate na trudnoću, ali ne znate koji su njezini točni pokazatelji? Ako ste jedna od onih žena koje imaju uredne menstrualne cikluse i možete točno odrediti plodne i neplodne dane, tada vam neće biti teško odrediti trudnoću. Možete je prepoznati već tjedan dana nakon izostanka menstruacije.

No, ako su vam ciklusi neredoviti i razlikuju se od mjeseca do mjeseca, trudnoću ćete prepoznati vjerojatno po jednom ili više ovih simptoma:

 • izostanak menstruacije
 • jutarnje mučnine
 • osjetljive ili natečene grudi
 • tamniji rubovi bradavica
 • učestalo mokrenje
 • promjene raspoloženja
 • bolovi u križima
 • glad i promjene u osjetu okusa
 • umor
 • vrtoglavica
 • povišena bazalna temperatura
 • nadutost
 • obilnija sluz
 • slabo krvarenje
 • prehlada
 • zatvor
 • vjetrovi
 • bolovi u donjem dijelu trbuha
 • pojava prištića
 • drukčija boja vagine

Izostanak menstruacije

Već tjedan dana nakon izostanka menstruacije možete posumnjati na trudnoću ako su vaši ciklusi redoviti. Menstruacija može izostati i iz brojnih drugih razloga nevezanih za trudnoću kao što su iscrpljenost i stres, neke bolesti, kao posljedica operacije ili neke veće traume, naglog gubitka kilograma, kod putovanja i sličnog.

S druge strane, čak i ako ste trudni možete krvariti još neko vrijeme i imati lažnu menstruaciju. Kod nekih žena menstruacija se pojavljuje još tijekom prvih par mjeseci trudnoće dok je moguće i imati menstruaciju tijekom cijele trudnoće, iako je to rijetkost. U tom slučaju trudnoću ćete prepoznati po nekim drugim simptomima.

Prvi test za trudnoću možete napraviti već nakon prvog dana izostanka menstruacije. Tako ćete biti sigurni radi li se o trudnoći ili ne.

Jutarnje mučnine

Na početku trudnoće kod velikog broja žena javljaju se jutarnje mučnine. Za to je kriv porast hormona u krvi i to posebice HCG-a koji izaziva mučnine. HCG je dobar hormon koji sprječava menstruaciju te tako održava trudnoću. Izlučuje se i u mokraći i potvrđuje trudnoću testovima koje možete kupiti u ljekarnama ili drogerijama. Kod nekih žena mučnina se može javiti u bilo koje doba dana ili noći, dakle ne radi se isključivo o jutarnjim mučnina.

Čak 70 posto trudnica pati od mučnina prva tri mjeseca trudnoće, a dokazano je da su one učestalije što je razina šećera u krvi manja.

Da bi spriječili mučnine ili ih sveli na minimum, pomoći će vam namirnice koje se sporo razgrađuju te izbjegavanje namirnica koje se sastoje od bijelog brašna i šećera. Kod većine trudnica mučnine potpuno nestaju kada trudnica uđe u drugo tromjesečje trudnoće, odnosno nakon 12-og tjedna trudnoće.

Osjetljive ili natečene grudi

Jedna od promjena na početku trudnoće javlja se i u grudima. Ove promjene slične su onima koje se javljaju u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. Zbog utjecaja progesterona osjetit ćete bolove u grudima, peckanje ili svrbež. Žene često imaju i osjećaj da su im grudi naglo narasle i da su postale teške i bolne.

Bradavice mogu postati bolne na dodir i jako osjetljive te vam se može činiti kako su prepune malih kvržica. Vene na grudima su također vidljivije i izraženije.

Tamniji rubovi bradavica

U slučaju trudnoće simptome možete primijetiti i po boji bradavica. Vene će na njima biti izraženije, a boja će biti tamnija, skoro ljubičasta. Promjene su najviše vidljive duž ruba bradavica. Sve su to normalni simptomi jer se grudi odmah s početkom trudnoće pripremaju za dojenje koje slijedi nakon poroda. Kod nekih žena može se javiti i vodeni iscjedak iz bradavica.

Osim toga, povećan je i broj sitnih kvržica na aureolama (Montgomeryjeve žlijezde).

Učestalo mokrenje

Do učestalog mokrenja dolazi zbog povećanja maternice koja u tom slučaju počinje stvarati pritisak na mokraćni mjehur. U isto vrijeme dolazi do hormonalnih promjena čija je posljedica opuštanje mišića što utječe i na mišiće koji okružuju mjehur. Osjećat ćete čestu potrebu za mokrenjem iako nećete puno mokriti.

Češći odlazak na WC povezan je hormonom HCG koji je nezamjenjiv kod trudnoće. On šalje tijelu znakove da je potrebna veća količina krvi u zdjelici. Mjehur zbog toga postaje osjetljiviji, a do većih količina urina dolazi i zbog bržeg rada srca koji je također normalan u trudnoći. Često će vam se dogoditi da ćete i po noći morati mokriti.

Nakon 12-og tjedna trudnoće, pritisak na mjehur bi se trebao smanjiti jer će se maternica pomaknuti iz područja mjehura. Ako prilikom mokrenja osjetite bol ili peckanje posavjetujte se s liječnikom jer to može biti znak infekcije ili upale.

Osjećaj prepunog mjehura osjetit ćete i na samom kraju trudnoće kada će vam dijete stvarati pritisak na mjehur.

Promjene raspoloženja

Zbog nagle promjene razine hormona, trudnice su poznate po naglim promjenama raspoloženja. Hormoni se mijenjaju i vaše tijelo se priprema na nove promjene u organizmu. Posebice u prvim danima trudnoće, raspoloženje može varirati od depresije do euforije u samo nekoliko minuta. Izraženije emocije tijekom trudnoće su normalne jer se ipak radi o drugom stanju i velikim hormonalnim promjenama.

Bolovi u križima

Već u prvim danima nakon začeća javljaju se tupi i pulsirajući bolovi u križima, odnosno u donjem dijelu leđa. Slične bolove možete osjetiti tijekom ovulacije ili prije dolaska menstruacije što će vas možda malo i zbuniti. No, ovi bolovi se razlikuju po tome što su stalno prisutni.

Glad i promjene u osjetu okusa

Iznenadna želja za određenim namirnicama koje vam prije nisu bile primamljive ili pak gađenje kada se radi o nekoj drugoj hrani, prvi su znakovi trudnoće. Isto tako zbog povećane prokrvljenosti sluznice, trudnice imaju i jače izražene okuse i mirise. Može se javiti iznenadno gađanje na intenzivne mirise koji uzrokuju na primjer miris nikotina, okus alkohola ili kave.

Kod nekih žena javlja se i metalni okus u ustima što je sasvim normalna posljedica hormonalnih promjena koji uzrokuju promjenu sline. Može vam se dogoditi da sada više ne možete jesti hranu koja vam je prije bila ukusna.

Znanstvenici i dalje ne mogu sa sigurnošću reći zašto neke žene imaju želju za određenim namirnicama. Kod nekih studija dokazano je da je razlog tomu taj što tijelo traži dodatne količine hrane u kojoj ima više vitamina i minerala kojih nedostaje u organizmu.

Osjećate li veliku potrebnu za nekim namirnicama, konzumirajte ih bez imalo grižnje savjesti. Ipak, pripazite da ne pretjerate s unosom kaloričnih namirnica koje bi vam se mogle činiti primamljivima. Ako vaše tijelo traži kalorične namirnice prepune šećera, nezdravih masnoća i bijelih ugljikohidrata, pokušajte naći njihove zamjene. Kod iznenadnih napadaja gladi posegnite za zdravom voćnom salatom.

Imate li potrebe za konzumiranjem krede, zemlje ili gline provjerite s liječnikom krvnu sliku jer moglo bi se raditi o nedostatku cinka ili željeza.

Umor

Kada žena ostane trudna, njezin se metabolizam ubrzava kako bi pomogao njoj i djetetu. Sve to uzrokuje umor koji je sasvim normalan na početku trudnoće. Uz to, i visoke razine progesterona mogu pojačati osjećaj umora. Ako uz to patite od mučnina, umor se sve više pojačava. Najčešće je prisutan u prvom tromjesečju trudnoće nakon kojeg se žena osjeća puno bolje.

U prvim mjesecima trudnoće važno je slušati svoje tijelo. Ako se osjećate umorno, odmarajte se što više možete.

Vrtoglavica

Pošto kod trudnoće dolazi do povećanog rada srca, u tijelu se javljaju i veće količine krvi zbog čega dolazi do promjena u krvnom tlaku. Zbog toga dolazi i do vrtoglavica koje su najčešće prilikom saginjanja ili kod naglog ustajanja. Pripazite i ne radite nagle pokrete.

Povišena bazalna temperatura

Pratite li bazalnu temperaturu za vrijeme ovulacije vidjet ćete da je ona blago povišena. Ako imate redovite menstruacije i menstrualni ciklus svakih 28 dana, ako niste trudni povišena temperatura trebala bi se smanjiti nakon 25-og dana ciklusa. No, ako se ona ne smanjuje već i dalje ostaje povišena, vjerojatno se radi o trudnoći. Za povišenu temperaturu zaslužan je hormon progesteron.

Želite li provjeriti bazalnu temperaturu najbolje ju je izmjeriti ujutro, čim se probudite i prije nego što ustanete iz kreveta. Ako je temperaturu povišena tri dana vjerojatno se radi o trudnoći. Dođe li do pada temperature, ne radi se o trudnoći i uskoro će nastupiti menstruacija.

Nadutost

Osjećate li nadutost ili osjećaj punoće u području donjeg dijela trbuha, vjerojatno vam se maternica širi. Ovakvu nadutost možete osjetiti i prije dolaska menstruacije pa bi vas ovaj simptom mogao malo zbuniti. Uz nadutost, vjerojatno ćete osjetiti i napuhnutost trbuha.

Obilnija sluz

Veće količine progesterona utječu i na pojavu vaginalne sluzi. Kod nekih žena, pojava sluzi je mala dok je kod drugih ona puno obilnija. Vaginalna sluz izgleda kao ona za vrijeme ovulacije, odnosno izgleda kao bjelanjak.

Preporučuje se koristiti dnevne uloške kako biste se osjećali ugodnije i čišće.

Ako vam sluz bude roza ili smeđa, ne morate se brinuti jer je to sasvim normalna pojava, odnosno radi se o implantacijskom krvarenju.

Slabo krvarenje

Slabo krvarenje je vjerojatno od svih simptoma najgore jer najviše plaši iako nije razlog za brigu. Od oko 10 dana nakon ovulacije, odnosno do 12 dana nakon začeća, kada bi vam trebala nastupiti menstruacija, možete primijetiti slabo krvarenje.

Slabo krvarenje se događa zbog implantacije, odnosno ugnježđenja ploda koji se pokušava smjestiti u stijenci maternice.

Radi se o krvarenju koje je roze boje i nije crveno kao obična menstruacija te se ne javlja kod svake trudnice.

Ako primijetite da je krv crvene boje, obilna i puna ugrušaka, obvezno se javite liječniku na pregled.

Prehlada

Kada nastupi trudnoća javlja se vaš imunološki sustav koji radi tako što ne odbacuje dijete i ne smatra ga nekim stranim tijelom. S rastom i razvojem posteljice javljaju se i antitijela koja štite dijete, a vi zbog velikog broja hormonalnih promjena postajete osjetljiviji na prehlade.

Kod velikog broja trudnica dolazi i do začepljenja nosa i to zbog toga što hormoni utječu na dišne puteve.

Zatvor

Jedna od zadaća hormona koji se javljaju u trudnoći je ta da opuste crijeva kako bi se stvorilo više mjesta za bebu koja raste. Zbog toga se usporava probava, a hrana u crijevima ostaje duže nego inače što dovodi do zatvora.

Pokušajte jesti zdravije i pravilnije. Jedite tamno lisnato povrće i povećajte unos zdravih masnoća. U isto vrijeme jedite što manje namirnica bogatih šećerom te onih od bijelog brašna.

Vjetrovi

Pošto hrana u crijevima ostaje duže nego inače, dolazi do veće fermentacije i rada bakterija u probavnom sustavu. Sve to dovodi do stvaranja većih količina plinova koji iz tijela izlaze podrigivanjem ili vjetrovima.

Bolovi u donjem dijelu trbuha

Ako osjećate bolove u donjem dijelu trbuha, a na samom početku trudnoće ste, ne brinite. To se vaša maternica grči i priprema se za trudnoću. Maternica se grči prirodno i kada niste trudni i sve je to normalna pojava. Kada zatrudnite, ona se pojačano grči kako plod raste i gura njezine stijenke.

Primijetite li uz grčeve i krvarenje posjetite liječnika kako bi se uvjerili da je sve u redu. Ponekad može doći do spontanog pobačaja, a ovo su neki od simptoma. No, nemojte prerano brinuti jer neke žene imaju krvarenje i grčeve u trudnoći, a da su njihove trudnoće u potpunosti zdrave i normalne.

Pojava prištića

Čak i ako inače nemate prištiće, moguće je da se pojave u ranoj trudnoći, a glavni razlog su hormoni. No, dobra vijest je da se oni u većini slučajeva u potpunosti povuku nakon što se hormoni uravnoteže. Stoga se suzdržite od njihovog istiskivanja kako vam ne bi ostali ožiljci na licu.

Drukčija boja vagine

Iako mali broj žena zna kakve je točno boje njihova vagina, ona se mijenja u trudnoći i postaje ljubičaste boje što je glavni pokazatelj trudnoće.

Ovo su neki od simptoma koji se javljaju prirodno u tijelu žene, no potvrdu trudnoće ne možete dobiti samo na temelju ovih simptoma.

Postoje tri načina za pouzdano određivanje trudnoće:

Kućni test na trudnoću

Široka paleta kućnih testova za trudnoću u ljekarnama ili drogerijama bit će vam jedan od pouzdanih pokazatelja. On će očitati prisutnost HCG hormona u mokraći te će tako potvrditi trudnoću. Čitajte uputstvo na proizvodu jer ćete tako osigurati točan rezultat. Obično se preporučuje da test napravite odmah ujutro s prvom mokraćom jer se u njoj nalazi najveća koncentracija HCG hormona.

Pregled mokraće u laboratoriju

Ovaj test bazira se na istom principu kao i kućni samo što u ovom slučaju testiranje obavlja liječnik. On će iz uzorka prve jutarnje mokraće odrediti prisutnost HCG hormona. Ako je test negativan, a imate još neke druge simptome, provjerite ponovo nakon tjedan dana. Ipak, ovi testovi su u 95 posto slučajeva točni.

Test krvi u laboratoriju

Ako liječnik zatraži testiranje krvi da bi potvrdio trudnoću to znači da mu je potrebna točna koncentracija HCG-a. Ovaj test je 100 posto točan jer ne samo da prikazuje prisutnost ovog hormona nego i njegove precizne količine. Analiza je dosta komplicirana pa se ne izvodi često. Liječnik će je zatražiti samo u slučajevima:

 • nepravilnih ciklusa
 • nejasnog ultrazvučnog nalaza
 • sumnje na izvanmaterničnu trudnoću
 • negativnih ostalih testova s drugim simptomima trudnoće
 • problemima s neplodnošću, ranijih komplikacija ili spontanih pobačaja

Pošto su prvi mjeseci trudnoće najosjetljiviji za trudnicu i za bebu preporučuje se pripazite na sebe i svoje zdravlje. Odmarajte se što više možete, a iz života izbacite nikotin i alkohol te droge i lijekove. Što se tiče lijekova, najbolje je konzultirati se s liječnikom oko toga što točno smijete koristiti. Pokušajte izbjegavati pesticide i razne kemijske spojeve kojima ste do sada možda bili izloženi te nemojte boraviti u prostorijama u kojima se puši. Pripazite na sebe jer tako štitite i bebu i pomažete joj da se razvija pravilno i zdravo. Konzumirajte što više hranjivih tvari u obliku kvalitetnijih namirnica koje će vašem djetetu pružiti potencijal za dobar razvoj.

Autor: M.L., Foto: Zholobov Vadim/Shutterstock