Pravila makrobiotike

pravila makrobiotike

Makrobiotika je način života u kojem se uz jednostavnost pri jelu i balansiranu prehranu uključuje i briga o harmoniji s prirodom i duhovnoj ravnoteži. Saznajte koja su pravila makrobiotike. Osnova makrobiotičke prehrane se nalazi u principima Yina i Yanga koje postižu jedinstvo spajanjem međusobno suprotnih energetskih sistema.

Yin odgovara mliječnoj, slatkoj i kuhanoj hrani, a predstavlja negativni ženski princip dok Yang odgovara mesnoj, slanoj i prženoj hrani i predstavlja pozitivni muški princip.

U makrobiotici se konzumiraju namirnice koje imaju uravnotežen odnos tih suprotnosti, a navedeni ekstremi se trebaju izbjegavati. U takav način prehrane uključena su pravila poput redovitog opuštanja i fizičke aktivnosti, kao i slobodno vrijeme na zraku i suncu koji bi trebali biti svakodnevica.

Isto tako se i posebna pažnja posvećuje čistom domu, održavanju ravnoteže kože te odabiru odjeće i kozmetike iz prirodnih materijala.

Znate li koja su pravila makrobiotike? Preporučuje se konzumiranje bio i organski uzgojenih cjelovitih namirnica koje su bez umjetnih gnojiva, hormona, pesticida, konzervansa ili genetski modificiranih namirnica. Prednost valja uvijek dati sezonskim i lokalnim namirnicama.

Važno je znati i kako konzumirati hranu, što znači da ju je potrebno prožvakati kako bi se bolje probavila i kako bi se hranjive tvari apsorbirale. Hranu se priprema samo na tradicionalan način što znači da se priprema pirjanjem, kuhanjem i pečenjem.

Poželjno je jesti svježe povrće, sirovo, kuhano i pirjano te je poželjan dnevni unos prokule, kelja, luka, kupusa, cvjetače, blitve i bundeve. Obroke valja započinjati juhom do dvije šalice na dan, a najviše se preporučuje juha koja sadrži pastu od sojinog zrna, grah i povrće.

Za kuhanje se upotrebljavaju biljna ulja, a najviše se koriste sojino, sezamovo i maslinovo ulje. S vremena na vrijeme je hranu moguće zasladiti sladom ili sirupom od smeđe riže te se može koristiti i prirodno prerađena morska sol. Kao začin se može koristiti i tamari sojin umak.

Oko 60% dnevnog unosa hrane trebaju činiti cjelovite žitarice u koje se ubrajaju ječam, raž, puno zrno pšenice, smeđa riža, zob i kukuruz. Prednost valja uvijek dati integralnim žitaricama, a u malim količinama se mogu konzumirati i rafinirane žitarice. Morski plodovi i riba se ne smiju jesti više od jednom tjedno.

U makrobiotičkoj prehrani je potrebno izbjegavatimliječne proizvode, kofein, gazirana pića, alkohol, genetski modificirane namirnice, meso i masno meso, šećer i sol, sladila i ulja, hormone, rafinirano brašno, sintetičke arome, konzervanse, tikvice, perad i krumpir.

Ovakav način prehrane obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima te smanjuje rizik od bolesti srca, rizik od raka te dijabetesa.

Autor: A.Z., Foto: juan ignacio laboa/Shutterstock