Kako se riješiti bora pomoću hrane

lijepa-koza-lica

Da bismo što uspješnije zaustavile starenje kože i pojavu bora, izdvajamo velike količine novaca na kozmetiku i razne kozmetičke tretmane. Kako starimo, tako stari i naša koža. Gubi elastin i kolagen, važna vlakna koja drže kožu, stežu je i daju joj gipkost. Bez njih, ispod površine se skupljaju masne stanice. Rezultat tome su bore i obješena koža.

Sam proces starenja kože, najčešće lica, vrata i ruku, ubrzava nezdrava prehrana, genetika, pušenje, alkohol, bolesti, lijekovi, nagla, drastična promjena tjelesne težine i loša higijena. Hrana koja će usporiti nastanak bora i ublažiti njihovu vidljivost je ona koja sadržava veliku koncentraciju bjelančevina i proteina. Tijekom probavljanja, oni se razgrađuju na aminokiseline, odnosno tvorbene dijelove stanica.

Velik broj aminokiselina pomaže obnavljanju i popravljanju kolagena u kožnim stanicama. Tu ubrajamo nemasnu piletinu, ribu, grašak, grah, orašasto voće i mliječne proizvode sa malim udjelom masnoće. Sitno voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina sadrže antioksidanse te tako pospješuju obnovu i zacjeljivanje oštećene, oslabljene kože. Preporučujemo da ih jedete sa cjelovitim žitaricama.

Voda i čaj, najčešće zeleni čaj, sadrže u sebi sastojke povoljne za “ravnanje” i uklanjanje bora. Osim toga, ti sastojci smanjuju kolesterol, ubrzavaju metabolizam i usporavaju prerano starenje kože. Kožnim je stanicama potreban velik udio tekućine zbog hranjivih tvari koje održavaju zdravlje.

Dnevno se preporučuje popiti najmanje dvije litre vode. U ljetno vrijeme, odnosno vrijeme visokih temperatura potrebno je piti i više tekućine jer je pojačano znojenje koje bi moglo dovesti do dehidracije i isušivanja kože. S jelovnika biste trebali obrisati velike količine kave. Istraživanja su pokazala da kava pridonosi širenju i razvoju bora jer povećava razinu hormona stresa, odnosno adrenalina.

Šećer je također namirnica koju biste trebali izbjegavati zazirete li od bora. Velik udio šećera koji se nalazi u gaziranim pićima, slatkim sokovima, umjetnim sladilima i slasticama šteti kolagenu, bjelančevini zaslužnoj za zategnutost kože.

Autor: D.Š. Alena Ozerova/Shutterstock