Kako biti zdrav

zdrav zivot

Ispravna prehrana, redovita tjelovježba i prevladavanje stresa su glavni čimbenici u prevenciji većine bolesti. Međutim, na zdravlje utječu i mnogi drugi čimbenici nad kojima i sami možete imati nadzor. Na primjer, važno je ne pušiti – ili barem smanjiti pušenje – te konzumirati samo umjerene količine alkohola.

Kad god je to potrebno, obavezno se zaštitite od ultraljubičastih sunčevih zraka, ali se isto tako nastojite u dovoljnoj mjeri izlagati prirodnoj svjetlosti. Usto, izbacite ili smanjite količinu toksina, alergena i otrovnih sredstava u svom domu.

Pušenje i/ili piće štetno utječu na zdravlje, a rizici su to veći, što u takvim navikama dulje ustrajete.
Nikotin stvara ovisnost koja potiče na daljnje izlaganje štetnim katranima i plinovima u duhanskom dimu. Samo udisanje dima iz tuđih cigareta i cigara – pasivno pušenje – gotovo je jednako štetno i opasno.

Pušenjem samo jedne cigarete uništavate 25 mg vitamina C, rane sporije zacjeljuju, koža prerano stari. Povećani rizik od astme, bronhitisa i emfizema, mogući rak usta, pluća i drugih organa.

Uz to, pušenje ili pasivno pušenje u trudnoći može kod novorođenčeta dovesti do premale porođajne težine. Puše li roditelji prije i poslije djetetova rođenja, povećava se rizik sindroma iznenadne dječje smrti – SIDS ili smrt u kolijevci.

Piti umjereno i u prikladno vrijeme ima malo ili nikakvog negativnog učinka te čak može dobro djelovati na srce, možda zato što podiže razinu HDL-a ili “dobrog” kolesterola. Međutim, upravljanje motornim vozilima ili obavljanje drugih potencijalno opasnih radnji nakon uzimanja alkohola povećava vjerojatnost od nesreće. Pretjerivanje u piću izaziva mamurnost. Uživanje alkohola remeti normalan obrazac spavanja i tako dalje.

Nakon što je unesen u tijelo, alkohol se apsorbira u krvi. Alkohol koji tako kola po tijelu jetra postupno razgrađuje te ga naposljetku potpuno odstranjuje iz krvi – osim ako u međuvremenu ne nastavite piti alkohol. Što više alkohola popijete jetri će trebati više vremena da ga odstrani iz krvi.

Jedna jedinica alkohola (što odgovara čaši vina, čaši srednje jakog piva ili čašici žestokog pića) povisuje razinu alkohola u krvi za 15 mg na 100 ml. Tijelu je prosječne osobe potreban jedan sat da iz sebe izbaci piće koje sadrži jednu alkoholnu jedinicu.

Žene sa štetnim učincima alkohola podložnije su nego muškarci jer im tijelo brže apsorbira te je kod njih razina alkohola u krvi viša.

Ako želite smanjiti pušenje ili piće odnosno potpuno s time prestati razmotrite razloge za i protiv u vezi s dosadašnjim navikama i mogućnošću da se odreknete pića i pušenja. Razmislite o oblicima zabave i prevladavanja stresa koji nisu štetni po vaše zdravlje.

Autor: S.G., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock