Juha od začina

juha sa zacinima

Juha, kao izvor vitamina i minerala, smatra se neizostavnim obrokom.  U hladnijim danima grije naš organizam a u toplijim, okrepljuje iscrpljeni i dehidriran organizam. Danas, zbog promijenjenih prehrambenih navika modernog čovjeka, nutricionisti preporučuju, da ovaj zdrav i ukusan obrok oplemenimo različitim začinskim biljem poput češnjaka, lovora, vlasaca, ružmarina, kadulje, kopra, komorača, bosiljka, origana… i tako mu podignemo nutritivnu vrijednost. Stoga sve zavisi o vašoj kreativnosti i kulinarskom umijeću.

Izrežemo na režnjeve 1 glavicu luka, popržimo na masti da dobije žutu boju. Dodamo opranu i naribanu mrkvu i peršin, malo celera ili poriluka te šaku osušenih začina za juhu. Sve kuhama u 2 do 3 litre umjereno posoljene vode dok ne omekša, nakon toga procijedimo.

Za juhu od začina i kostiju sa Liebig-mesnim ekstraktom kuhamo sječene goveđe ili teleće kosti, najbolje od pršljenova ili bedrenjače, otpatke od peradi i goveđi loj, a također i goveđa jetra ili slezenu sa navedenim začinima. Na kraju umješamo jednu malu žličicu (2 dkg) mesnog ekstrakta.

Foto: Krnetic Vladimir/Shutterstock