Jin Shin Do, ljekovita metoda akupresure

djevojka na masaži
Djevojka na masaži, Foto: Dmitrijs Dmitrijevs/Shutterstock

Akupresura je dio tradicionalne kineske medicine, poznata po svom pozitivnom učinku koji ima utjecaj na smanjenje boli te lakše podnošenje određenih tegoba. Jin Shin Do dio je akupresure, a upravo ju ona povezuje s naglaskom na osvještavanju emocija koje se na taj način otvaraju. Spomenuta tehnika osmišljena je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća od strane poznate doktorice.

Američka psihoterapeutkinja Iona Marsaa Teeguarden zaslužna je za pojavu i primjenu određene metode koja se oslanja na opuštanje tijela i duha. Radi se metodi koja nije psihoterapijska, gdje ontološki kodeks praktičara zabranjuje svaku intervenciju, ili tumačenje osjećaja i emocija koje izražava pacijent.

Prije nego što postupak započne pacijent je obaviješten da smije govoriti o onome što misli i osjeća, ili može izabrati šutnju. Tretman započinje od strane terapeuta koji počinje pritiskati prstom pojedine točke koje se nalaze na akupunkturnim meridijanima ili izvan njih.

Terapeut istovremeno pritišće dvije točke uz pomoć palca. Jednim pokretom stimulira prvu točku koja odgovara zoni napetosti. Na taj način pokušava poboljšati protok energije između točaka.

Tijekom pritiskanja poziva pacijenta da osjeti poruku svoga tijela, nakon čega treba izraziti osjećaje koji sve više dolaze do izražaja. Tretman se može nadopuniti s nekoliko vježbi qi gonga, a traje oko sat i pol.

Vježbe qi gonga pružaju pomoć prilikom rješavanja problema s koncentracijom te pamćenjem. Prilikom vježbanja bilo bi dobro da na sebi imate jednostavnu i udobnu odjeću tako da vam ne smeta dok izvodite vježbe.

Jin Shin Do je čuvena metoda relaksacije koja radi na smanjivanju stresa i napetosti. Pokazala se iznimno korisnom u slučajevima ako patite od bolova u vratu, na leđima, kroničnog umora, nesanice, bolne menstruacije te funkcionalnih probavnih poremećaja.

Pokazalo se kako nema nikakvih kontraindikacija, ali za sve trudnice se preporučuje oprez. Bilo bi dobro konzultirati se sa liječnikom, jer postoji mogućnost da sam terapeut još nije radio sa ženama u blaženom stanju.

Autor: S.Š.  Foto: Dmitrijs Dmitrijevs/Shutterstock