Holistička masaža, tretiranje tijela kao cjeline

masaža

Masaža je jedna od stvari na čiji spomen nam se zacakle oči. Nema kozmetičkog salona koji ne nudi barem nekoliko vrsta masaže, to su uglavnom klasična, medicinska i sportska. U posljednje vrijeme je sve popularnija i tajlandska, a svoju publiku stekla je i holistička.

Općenito, holistički način liječenja stavlja naglasak na uzrocima oboljenja, sprječava njihov nastanak i otklanja ih. To je masaža koja tretira tijelo kao cjelinu, što znači da uspostavlja sklad na mentalnoj, emocionalnoj i fizičkoj razini.

Ovom masažom možemo umiriti misli i doći do stadija duboke relaksacije, koja nam je pak prijeko potrebna za ublažavanje posljedica modernog, ubrzanog načina života.

Holistička masaža je blaga masaža čije je djelovanje snažnije nego u tradicionalnim masažama. Zanimljivo je to što ne postoji jedna tehnika holističke masaže, već je riječ o kombinaciji više komplementarnih tehnika, poput ayurvede, yumeiha, shiatsua, refleksologije i senzitivne masaže.

Vrhunski holistički maseri kombinacijom tih tehnika masaža zapravo uspostavljaju kontakt s pacijentom na način da prate tjelesne reakcije i uklanjaju napetosti. Time, između ostalog, uspostavljaju s pacijentom odnos prožet pažnjom, poštovanjem i razumijevanjem.

Za početak, holistički pristup podrazumijeva da su duh, tijelo i osoba jedinstveni, usko povezani i međusobno ovisni jedno o drugome. Prostor za masažu treba biti ugodan, topao, s prigušenim svjetlima, a muzika mora biti tiha i opuštajuća. Od prvog dodira s tijelom pacijenta uspostavlja se puno više od običnog fizičkog dodira, uspostavlja se mirno, duhovno, meditativno stanje.

Za prvi dodir s pacijentom, maser mora imati ugrijane ruke namazane s nekoliko kapi ulja za masažu. Masaža počinje od leđa, s obzirom da je to područje koje uistinu vrlo brzo počne širiti ugodne osjećaje po cijelom tijelu. U početku maser masira dugim i polaganim pokretima, a zatim pokušava odgonetnuti pojedina napeta mjesta i prodrijeti u mišićnu masu. Pacijent mora biti opušten i duboko disati, bez zadržavanja zvukova jer su upravo oni najbolji vodič maseru da prepozna napeta područja.

Holistička masaža usporava rad srca i disanje, ona povoljno djeluje na živčani sustav i prvenstveno uklanja psihoemocionalne razloge koji utječu na energiju.

Energetske tokove mogu blokirati različiti aspekti suvremenog života poput stresa, nepravilne prehrane, loših životnih navika, i tada je savršeno vrijeme za holističku masažu koja će aktivirati nesmetano strujanje energije, obnoviti  harmoniju i otvoriti energetske centre  Nakon nje osjećamo se lakši, otvoreniji, poletniji, puni energije.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock