Haljine za djeveruše – pravila za djeveruše

Djeveruše, Foto: Dmitriy Raykin/Shutterstock

Djeveruša ste na prijateljičinom vjenčanju koje je sve bliže, a vi još niste odabrali haljinu. Neodoljivo vas privlači baš jedna određena haljina iz obližnjeg dućana, ali niste sigurni bi li vam pristajala.

Kako biste dobili odgovor na to važno pitanje, vrlo je bitno znati neka pravila kojih bi se djeveruša trebala pridržavati.

Ono osnovno što trebate znati jest to da vaša haljina mora barem donekle biti usklađena s vjenčanicom i temom vjenčanja. Nesklad boja ili modela mogli bi iznenaditi uzvanike i pokrenuti lavinu neugodnih komentara. Najmanje problema imat ćete ako je vjenčanica tradicionalna, bijela, jer uz nju pristaju gotovo sve boje i dizajni.

Tako, ako ste mlađe životne dobi ili samo volite tu boju, možete odabrati haljinu pastelnih ružičastih tonova. S druge strane, vjenčanicu boje breskve izvrsno će nadopuniti haljina iste boje, ali znatno tamnije nijanse. Niste li ljubiteljica breskvastih tonova, rješenje za vas je haljina boje pijeska, koja svojom nježnošću nimalo neće odudarati od vjenčanice.

U obzir dolaze i haljine boje šampanjca ili bijelog vina. No, smatrate li te boje već pomalo dosadnima, odlučite se za vedrije, smjelije boje, no prije nego pohrlite u najbliži salon posavjetujte se o svom izboru s mladenkom. Haljina može biti i u dva dijela, primjerice s korzetom i elegantnom dugačkom suknjom koja seže do poda.

Na djeverušama sitnije građe ljupko će izgledati haljinica s bretelicama koja otkriva ramena, a dodatno je krasi velika mašna u struku. Od modnih dodataka posljednjih godina prevladavaju ruže izrađene od tkanine i neizostavne rukavice.

Izbor materijala za djeverušine haljine ne ostavlja mogućnost za previše kombinacija, u svakom slučaju, najljepše su one izrađene od fine svile i satena jer ostavljaju dojam visoke elegancije i profinjenosti.

Kada mladenka odluči imati nekoliko djeveruša, a ne samo jednu, do izražaja mogu doći različiti modeli haljina. Jedna ili dvije djeveruše tada mogu obući haljine do poda, a druge malo kraće verzije. Jedino što mora biti isto kod svih jest boja haljine kako pretjerano šarenilo ne bi prevladalo.

Često haljine nakon vjenčanja završe negdje u dubini ormara, pa bi bilo dobro odabrati neku koja će biti nosiva i u drugim svečanim prilikama. Iako su saloni koji nude sve potrebno za vjenčanja gotovo na svakom koraku, najbolje je haljine za djeveruše dati u ruke iskusnom krojaču koji će, prema vašim i mladenkinim zamislima, stvoriti kreaciju u kojoj ćete zablistati. Bez obzira na to što odabrali imajte na umu da svojim izgledom ne smijete zasjeniti mladenku – jer to je ipak njezin dan iz snova.

Autor: I.H. Foto: Dmitriy Raykin/Shutterstock