Eterična ulja i njihova ljekovita svojstva

Eterično ulje lavande, Foto: viki2win/Shutterstock

Posljednjih godina sve je raširenija upotreba različitih eteričnih ulja u ljekovite svrhe, odnosno za poboljšanje čovjekova psihofizičkog stanja. Eterična ulja su iznimno koncentrirani mirisni ekstrakti dobiveni iz neke biljke stavljanjem cvijeta u neko bazno ulje ili destilacijom od cvijeta, ploda, lista i korijenja.

Sastav ulja određuje njihov kemotip koji ovisi o vrsti, varijetetu, kultivaru, metodi i mjestu uzgoja ljekovitog bilja. Najčešće su bezbojna i žućkasta, a katkad im boja može biti jače izražena.

Esencijalna ulja ili tek dijelovi njihove sastavnice koriste se u farmaceutskim preparatima. U aromaterapiji i fitoterapiji koriste se za očuvanje zdravlja i liječenje i prevenciju nekih bolesti.

Esencijalni sastojci iz biljaka sadrže kemikalije koje mogu imati direktan utjecaj na neku osobu ili na učinkovitost pojedinih konvencionalnih lijekova, zbog čega bi se prije upotrebe trebalo posavjetovati s liječnikom. Većina ljudi za eterična ulja koristi keramičke ili porculanske lampe u čiji se gornji dio stavi voda s nekoliko kapi ulja koje zagrijava svijeća.

Za dezinfekciju i osvježivanje prostorije koristi se ulje ružmarina, bora ili eukaliptusa. Ulje lavande dočarat će miris dalmatinskih polja u rano ljeto i otjerati komarce, a ulja citrusa, poput naranče i limuna u kombinaciji s uljem cimeta zamirisat će cijelu kuću kao da su u njoj upravo ispečeni kolači.

Slatkasta eterična ulja vanilije i kokosa djelovat će poput najfinijeg parfema. Nekoliko kapi ulja uvijek je dobro dodati u kadu napunjenu toplom vodom – takva će kupka opustiti tijelo i zahvaljujući inhaliranju pročistiti dišne organe. Inhalacija uljima koristi se kod bolesti dišnog sustava, naravno uz pomoć i prethodni savjet stručnjaka.

Ljekovite tvari iz ulja mogu se nanijeti i masažom; dopušteno je najviše 10 kapi na 100 ml nekog baznog ulja kako se koža ne bi iziritirala. I ovdje je moguće koristiti različita ulja, od blagih ulja ruže pa sve do posebno pripravljenih kombinacija namijenjenih opuštanju mišića.

Iako se većina ulja ne smije nanositi izravno na kožu, to nije slučaj s uljem australskog čajevca. To izrazito protupalno ulje nanosi se u čistom obliku na mjesta uboda komaraca i muha; neugodan svrab nestat će već nakon par minuta. Premda utjecaj eteričnog ulja na čovjeka još nije dovoljno istražen, vjeruje se da ona povoljno utječu na limbički sustav mozga, zadužen za koncentraciju, kontrolu pamćenja, osjećaja i hormona, što bi mogla biti  formula za zdraviji i sretniji život svakog pojedinca.

Autor: I.H., Foto: viki2win/Shutterstock