Stepenaste frizure su bezvremenske

stepenasta frizura
Stepenasta frizura, Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

Uvijek dođe trenutak kada poželimo promjenu, bilo da se radi o promjeni frizure ili možda šminke. Većina žena najčešće se odluči za promjenu frizure ili tek boju kose, no važno je znati da ne pristaju sve frizure svima pa prije odlaska frizeru trebate utvrditi kakav oblik lica imate.

Trenutno je najpopularniji način šišanja stepenasti, koji se može prilagoditi gotovo svim oblicima lica, bez obzira je li ono duguljasto, okruglo ili četvrtasto, i ukusima onih koji ju biraju. Stepenastost ili postepenost može biti potpuno izražena ili tek diskretna, a takve se frizure lako održavaju i znatno skraćuju jutarnji boravak pred ogledalom.

Da biste imali postupno ošišanu kosu nije bitno je li ona kratka, srednje duga ili duga, važno je samo da je frizer dobro napravio svoj posao. Posebnost slojevito ošišane kose je u tome što ona može izgledati bujnije nego što zapravo jest, ali to mora biti učinjeno stručno i kvalitetno kako se ne bi postigao suprotan učinak. Osobito je to važno kod tanke kose na kojoj se vidi svaki rez, pa on mora biti vrlo precizan.

Lepršavost i bogati volumen kose postiže se šišanjem u što više slojeva; nagli prijelazi ne smiju se vidjeti, a vrhovi ne smiju biti oštro rezani. Kod iznimno tanke kose slojevito se može ošišati tek jedan, gornji sloj – samo nekoliko tankih pramenova koji će se pri sušenju podignuti od korijena i stvoriti volumen.

Duga i tanka postupno ošišana kosa također će postati punija, a ona kovrčavija izgledat će urednije i obuzdanije. Stepenasta frizura čiji najkraći pramen jedva doseže razinu brade dugoj kosi dat će formu, olakšati njezinu težinu i oblikovanje. Srednje duga kosa ošišana postupno u trenu se iz glatke, uredne frizure može pretvoriti u opušteniju, raščupaniju varijantu – dobro poznati jutarnji look.

Iako je Rihanna već mjesecima ne nosi, u modi su i dalje stepenaste kratke pixie frizure i postepeni bob, sa šiškama ili bez njih.

Njegovana i raskošno oblikovana frizura kosi daju profinjenost i ležernost, a postepeni način šišanja unosi živost i svježinu. Uz pomoć malo pjene ili gela kosa dobija i pojačani sjaj, što dodatno naglašava ljepotu frizure. Ako vam se čini da je vaša kosa beživotna ili vam je jednostavno dosadilo kako ona izgleda, što prije dogovorite posjet frizeru i bez razmišljanja odaberite ultra svestranu, stepenastu frizuru.

Slojevite frizure su bezvremenske; jednako su se nosile na početku i na kraju 20. stoljeća,  a nose se i sada pa sigurno nećete pogriješiti bude li ona i vaš izbor.

Autor: I.H., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock