Estetska operacija podbradka

lijep i zategnut vrat
Lijep i zategnut vrat, Foto: Valery121283/Shutterstock

Otvorite li bilo koju stranicu modnih časopisa vidjet ćete naravno savršeno stilizirane prikaze lijepih i vitkih djevojaka, no ako je fokus u nekoj od reklama na licu manekenke, uz pravilne crte lica i pune usne ono što upada u oči zasigurno je linija vrata i vilice. Kod nekih žena linija vilice daje odlučujući pečat licu zbog kojeg izgledaju delikatno i profinjeno. Pogledajmo npr. Kieru Knightley.

No nismo sve blagoslovljene ovom savršenom siluetom. Kako starimo koža se opušta i sve više se u području ispod vrata počinju nakupljati masne naslage. Preporučuje se da pazite na prehranu i provodite liposukcijsku dijetu koja daje odlične razultete. Upravo faze debljanja i mršavljenja mogu imati razorne posljedice na delikatnu liniju vilice, brade i vrata. Stoga je jedan od često traženih zahvata u estetskoj kirurgiji upravo korekcija podbradka.

Ovaj zahvat ne traje dugo. Obavlja se uglavnom u lokalnoj anesteziji, ali prema dogovoru može se obaviti i u općoj. Radi se o tome da kod mnogo žena, zbog raznih faktora, dolazi do deformacije linije brade. Razlozi mogu varirati. Od već navedenog starenja kože, zatim genetskih faktora, debljine ili hormonskih poremećaja u području ispod brade počinju se taložiti masne naslage ili se koža toliko opušta da visi.

Iako nam se čini da bi ovaj problem obično pogodio žene koje vode bitku protiv kilograma, to nije istina. Može se pojaviti i kod žena koje nikada nisu imale problema sa kilogramima. Ovisno o godinama operacija se može izvoditi na nekoliko načina.

Ako se radi o mlađoj ženi koja ima izražen podbradak iako nema problema sa težinom, preporučit će joj se opcija liposukcije. Ako se radi o starijoj ženi gdje je nakupljanje prekomjernog masnog tkiva upareno sa ovješenom kožom, tada se liposukcija provodi zajedno sa liftingom lica.

Kako bi se odstranila suvišna masnoća iz područja ispod brade rez se radi u unutarnjoj liniji i po zacijeljenju će biti gotovo nevidljiv. Cilj zahvata nije zategnuti kožu do neprepoznatljivosti već napraviti lijepi kut između vrata i brade stoga se ne morate brinuti da ćete izgledati kao zategnuta lutka.

Posavjetujte se sa estetskim kirurgom ako vas doista smeta stanje podbradka. Iako se ipak radi rez operacija je manje invazivna od cjelokupnog faceliftinga stoga radije odaberite ovu malu intervenciju kojom ćete značajno popraviti konture lica. Nešto ozbiljnije zahvate ostavite za poznije godine ako smatrate da će vam biti potrebni.

Na konzultacijama sa kirurgom pitajte sva važna pitanja i objasnite mu što biste željeli postići, kako bi on što bolje obavio svoj posao. Pridržavajte se dogovorenih kontrola i savjeta za postoperativnu njegu i sve će proći u najboljem redu.

Autor: L.K. Foto: Valery121283/Shutterstock