Duševni mir i kako ga postići

Duševni mir, Foto: Yellowj/shutterstock

Pažljivo birajte gdje provodite slobodno vrijeme – ako ste ovisni o novostima i sate i sate provodite čitajući novine i gledajući vijesti na televiziji, vaš um je prepun negativnih stvari koje se događaju u svijetu.  Možda ne mislite da sva ta negativna energija utječe na vas, ali nažalost to nije istina. Pokušajte se odmoriti od negativnosti. Ako imate viška slobodnog vremena ne bacajte se odmah na televizijske programe ili internet. Iskoristite tu priliku da učinite nešto pozitivno, čitajte knjigu ili se jednostavno opustite od svega oko vas. Kada očistimo um od negative, stvara se osjećaj istinske sreće i unutarnjeg mira.

Kontrolirajte misli – naše misli određuju stanje našeg uma. Ako smo stalno na negativnim i destruktivnim mislima, unutarnji mir je daleko od nas Pod svaku cijenu trebamo izbjeći navalu loših misli i osjećaja. To naravno zahtjeva vježbu. Čistoću i bistrinu misli ne možemo postići preko noći. Ali usprkos tome, trebamo znati da smo mi ti koji odlučuju koje misli trebamo slijediti a koje odbaciti odmah u startu. Ne dopustite da budete rob vaših misli. Ako imate unutarnji mir nitko vas ne može prisiliti da budete rob vanjske realnosti.

Pojednostavite život – moderni život postavlja zahtjeve na naše vrijeme. Imamo osjećaj da nikada ne stižemo sve obaviti u zadanom vremenu. Zadanom od nekoga drugoga, ne nas. Pojednostavnite život. Nekada si samo zadajemo previše obaveza koje nam samo vise nad glavom i stvaraju nam opterećenje. Obavljajte zadatke jedan po jedan i uživajte u njima. Bez žurbe, bez pritiska.

Razvijajte unutarnji mir – svakodnevno trošimo najmanje osam sati da bi zaradili novac, a ne možemo izdvojiti petnaestak minuta da bi se opustili i smirili. Bez obzira koliko novca zaradili, to nam ne garantira da ćemo imati unutarnji mir. Ali ako petnaest minuta svakodnevno potrošimo na meditaciju i relaksaciju stvari će se okrenuti u našu korist. Meditacija nije samo sjedenje i zujanje u prazno. Kada meditiramo, moramo pokušati doći do stanja svijesti gdje vlada mir. Nikakve druge misli ne smiju tada dolaziti do nas. Pravi unutarnji mir nastaje kada uđemo u svoje misli i u potpunosti ih kontroliramo.

Budite imuni na kritiku i pohvale – ako ovisimo o tome što drugi misle o nama nikada nećemo postići pravi mir. Kritike i pohvale su dvije strane istog novčića. Obadvije su tu da bi nekoga sudili. Dobro ili loše nije bitno. Naše je da se izdignemo iznad toga. Samopouzdanje treba imati, i nije potrebno da nam netko kaže kako smo nešto dobro napravili da bi mi to znali. To ne znači da moramo postati egomanijaci. No, samo vi sami znate koliko ste truda uložili u nešto i ako stvari pođu po zlu, biti ćete mirni jer znate da ste imali najbolje namjere i dali sve od sebe. Treba poštovati samog sebe i vjerovati u dobre kvalitete koje posjedujete vi ali i svi ljudi oko nas.

Ne kritizirajte druge – ako želimo postići unutarnji mir, moramo shvatiti da to u mnogočemu ovisi o ljudima oko nas. Ako smo indiferentni prema ostalima, mir je nemoguće postići. Kako se ponašamo prema drugima, tako će se i oni prema nama.

Foto: Yellowj/Shutterstock