Savjeti za efikasniju upotrebu tv antene

Antena na krovu kuće, Foto: Carsten Medom Madsen/Shutterstock

Osnovan uvjet za dobar prijem TV-signala jest pravilno odabran tip antene i njeno stručno postavljanje. Ako je prijemnik u povoljnom položaju s obzirom na predajnik, dovoljna je i sobna antena.

Ako ta ne zadovoljava, možda će biti dovoljna antena montirana na prozor ili balkon. U tom slučaju, naravno, mora biti okrenuta u pravcu TV-predajnika.

Ako takve antene ne zadovoljavaju, za dobar prijem mora biti postavljena krovna antena. Najbolje je da postavljanje izvrši stručnjak u vrijeme emitiranja emisija, kako bi se antena ispravno usmjerila. Od toga u kom kraju, gradu pa i na kojem  mjestu stanujete, veoma zavisi hoćete li imati dobar prijem TV-programa.

Ima slučajeva kad ni najbolja antena ne može pomoći. Tada se montiraju specijalne antene, namijenjene takvim područjima.

Za izbor antene važno je da znate približno jačinu signala koji dopire do mjesta vašeg stanovanja. Ako je predajnik udaljen, tada je polje prijema slabo, pa je potrebno da uzmete i postavite antenu s više elemenata. U brdovitim područjima ili gradovima treba  postaviti antenu s većim prednje -zadnjim odnosom i manjim horizontalnim i vertikalnim prijemnim kutom.

Kombinirana antena postavlja se tamo gdje su predajnici za prvi i drugi program u istom pravcu. Ako na ekranu televizora dobijete sliku s mnogo “snijega” i ako je ton “promukao”, potrebno je nabaviti antenu sa snažnijim pojačanjem.

Foto: Carsten Medom Madsen/Shutterstock