Vishesh ayurvedska masaža

zašto je važna masaža

Vishesh ayurvedska masaža je uvodni početak svakog Panchakarma tretmana, a savršena je za pitta osobe. Sastoji se od dva dijela koja se dijele na uljnu i suhu masažu. Ova vrsta masaže se može primijenjivati jednom tjedno kako bi se osvježilo i revitaliziralo tijelo, a izvodi se uz pomoć jačeg pritiska te djeluje dubinski na opuštanje kostiju, mišićnog tkiva i tetiva.

Ayurvedska masaža

Ayurvedska masaža predstavlja jednu od najstarijih tehnika opuštanja koja se temelji na indijskoj medicini poznatijoj kao Ayurveda. Upravo se Ayurveda zalaže za zdrav način života u skladu s prirodom.

Na vama je da odaberete najbolju metodu s kojom se nećete samo opustiti, nego ćete pružiti najbolju zaštitu za organizam. Možete birati alternativne metode kao što su ayurvedske masaže te se odlučiti za Pinda Swedu, Abhyangu ili možda Vishes masažu.

Pinda djeluje kod ukočenog vrata i ramena, reume, slabosti mišića, gihta te umora. Pomoću Abhyange postižu se ritmički pokreti, nakon čega dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja.

Dok Abhyanga pomaže ukloniti stres te ublažiti bolove i slabost, Pinda Sweda pomaže riješiti problem s nesanicom te ukloniti bolove u leđima.

Garshana

Vishes se sastoji od suhe masaže Garshana i uljne masaže. Garshana ima nekoliko prednosti za zdravlje pa tako pomaže kod čišćenja organizma, poboljšava metabolizam i smanjuje napetost u mišićima.

Prije nego krenete s masiranjem nabavite rukavice od svile pomoću kojih ćete  na početku laganim i energičnim pokretima izmasirati cijelo tijelo, osim područja oko srca te lica.

Važno je da su pokreti usmjereni prema srcu, a preko područja ruku, nogu i vrata prelazite tako što ćete raditi duge pokrete u smjeru srca. Kružne pokrete izvodite oko zglobova, stražnjice i trbuha.

S blagim pokretima nastavite i na području nogu ako imate proširene vene i na osjetljivim mjestima. Izbjegavajte mjesta gdje postoji infekcija. Masaža bi trebala trajati 5 minuta, a možete ju raditi svako jutro.

Vishes

Vishes masaža stimulira i poboljšava cirkulaciju na način da čisti mišićno tkivo od nakupljenih toksina, a dobra je za podmazivanje mišića i zglobova te unapređivanje njihove fleksibilnosti.

Da bi mogli počesti s drugim dijelom masaže bit će vam potrebno toplo ulje. Iako Vishes ima dosta povezanica s Abhyangom, posebnost ove masaže je da su pokreti duboki i spori, a sve kako bi se potaknula cirkulacija.

Za razliku od Garshane ovdje je važno raditi pokrete u smjeru suprotnom od srca. Krenite s masiranjem glave i lica, a zatim se posvetite ostatku tijela tako ćete primijeniti čvršće pokrete.

Masaža treba trajati najmanje 5 minuta, a najbolje ju je provoditi svakog jutra jer se suhim trljanjem opušta um i ublažava stres. Kada se završi s masiranjem tijelo je pripremljeno za primanje dobrobiti hranjivog toplog ulja.

Također treba biti oprezan s proširenim venama, pa na tim mjestima budite blagi. Kod zglobova radite kružne, a kod nogu klizne pokrete. Izmasirajte vrat i ramena jer se na tom dijelu nalazi najviše čvorića. Nakon tretmana odmorite 10 minuta te se istuširajte toplom vodom.

Autor: A.Z., Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock