Savjeti za uzgoj sukulenata

Biljka sukulent, Foto: Marie C Fields/Shutterstock

SUKULENTI ili tustike su sve one biljke koje imaju odebljale mesnate stabljike, tuste sočne listove i naročitu sposobnost da u njima spremaju rezervnu vodu.

Možemo ih podijeliti u dvije velike skupine: 1, s odebljalim listovima: agave, aloje, krasule, eševerije i sl. 2, kaktusi – biljke sa stabljikom bez lišća, koje se pretvorilo u bodlje.

Domovina svih tustika jesu suha stepska i polupustinjska područja južne ili jugozapadne Afrike i Meksika. Ove su biljke, naučene na teške životne uvjete u svom prirodnom ambijentu, upravo idealne sobne biljke jer dobro podnose suh sobni zrak. Budući da su najčešće malog, kržljavog rasta, ne zauzimaju mnogo mjesta, što im je također velika prednost.

Vrlo su prikladne za sadnju u niske posude i cvjetne zdjelice, koje se vrlo dobro uklapaju u dekor modernog stana. Sukulenti i kaktusi uzgajaju se u lakoj, rahloj, propusnoj i pjeskovitoj zemlji. Na dno posude treba staviti dosta debeo sloj grubog pijeska ili krhotina, radi drenaže.

Zimi sukulente samo vrlo oprezno zalijevamo, zavisi o temperaturi prostorije u kojoj ih držimo. Najbolje će prezimiti u neloženoj prostoriji s temperaturom od 10 do 12° C.

Suvišna vlaga zimi vrlo lako izaziva gnjiljenje i propadanje biljaka. Zimi ih ne treba prskati jer se teško suše, a voda među dlačicama i bodljama izaziva gnjiljenje i mrlje. Ni ljeti ih ne treba zalijevati po listu i stabljici, eventualno katkad poprskati finim raspršivačem ili kistom očistiti od prašine.

I u dohranjivanju treba biti vrlo oprezan. Ono se može preporučiti samo iskusnom uzgajaču, jer zbog prebujnog rasta izgube svoje bizarne oblike, zbog kojih ih zapravo uzgajamo. Sukulenti traže mnogo svjetla i sunca, pa samo neke vrste treba ljeti lagano sjeniti. Ako ih ljeti držimo vani, treba ih do polovice kolovoza obilno zalijevati, a onda postepeno prijeći na zimsko zalijevanje. Na početku listopada treba ih unijeti u kuću.

Lako se razmnožavaju i brzo ukorjenjuju. Neke vrste i cvate, cvjetovi su često upravo prekrasnih boja, ali, na žalost, kratko traju. Za cvjetne vrste održavanje zimskog perioda mirovanja vrlo je važno, jer inače nema cvatnje. Postoji vrlo velik broj vrsta i sorti ovih interesantnih sobnih biljaka.

Foto: Marie C Fields/Shutterstock