Dugo Selo, grad u podnožju Martin brega

stara crkva martin breg
Stara crkva Martin Breg, Foto: Ex13/Wikimedia

Grad Dugo Selo prostire se na 53 četvorna km. Sastoji se od niza naselja smještenih u podnožju Martin brega, 20 km istočno od središta Zagreba. Na tom području živi preko 35 tisuća stanovnika. Radi se o manjem mjestu koje je zahvaljujući svojoj lokaciji u neposrednoj blizini prirode dobilo obožavatelje koji su se odlučili smjestiti upravo u tom malom mjestu.

Njegova povijest datira još iz davnih vremena, a prema povjesničarima to je od 13. stoljeća gdje se spominje u darovnici kralja Andrije II. Arpadovića iz 1209. godine. Kralj je tada cijelo to područje darovao viteškom redu Templara.

Osim Templara koji su na svoj način obilježili nekadašnja vremena tog mjesta, isto tako i svetac Martin zahavljujući kojem je započela tradicija održavanja manifestacije Martinje kao glavnog događaja u Dugom Selu.

Upravo tada okuplja se puno ljudi kako onih koji žive tamo tako i posjetitelja. Svi zajedno uživaju uz umjetničko društvo “Preporod” te u velikom izboru raznih delicija i kušanju najfinijeg vina. Zabava kakvu samo možete poželjeti.

Pored spomenutog događaja koji uveseljava građane različite dobi, Dugo Selo je poznato po nekolicini arheoloških nalazišta koji svjedoče o nekadašnjim vremenima. To je crkva Sv. Martine.

Ispred nje nalazi se kip napravljen od drva u visini od 7 metara, a puno manja replika prodaje se kao suvenir. Malo ranije spomenuto je kako je manifestacija gdje se obilježava samo vino jedan od najvažnijih događaja.

Zato i nije čudno što se Dugo Selo posebno ističe zbog svoje vinogradarske tradicije i čuvene manifestacije. Osim kušanja finih vina i najboljih delikatesa, možete uživati u raznim predstavama i pritom naučiti puno o tradiciji i povijesti.

Autor: S.Š.  Foto: Ex13/Wikimedia