Domaći melem za usne

melem za usne
Melem za usne, Foto: Lucky Business/Shutterstock

Ženske usne posebno su osjetljive, ne mogu same stvarati masnoću i stoga im različite vremenske promjene smetaju. Naime, velike vrućine, sparine, dehidracije, ali i vjetar, niske temperature snažno utječu na njihov izgled, strukturu i zdravlje.

Usnama je upravo zbog tog razloga potrebna dodatna njega, a ta se njega može pronaći u njegujućim balzamima i melemima. Kako biste izbjegli konzervanse, kemikalije i umjetna bojila koja štete vašem zdravlju, a nalaze se gotovo u svakom kupljenom proizvodu, napravite svoj melem za usne. U samo nekoliko minuta kod kuće možete napraviti melem koji ćete kasnije obožavati.

Djelotvoran je, jednostavan za primjenu i dovodi vaše usne u savršeno stanje. Izmiješajte usitnjeni pčelinji vosak kozmetičke primjene i par kapi maslinova ulja. Mješavinu stavite na vatru i grijte sve dok se vosak potpuno ne otopi. To je jasan znak da je temperatura dosegla potrebnu razinu.

Zatim dodajte par žličica meda i miješajte dok se ne stvori jednolika smjesa. Za jači i bolji miris, možete koristiti eterična ulja. Birajte ih po vlastitoj želji i ukusu, ali nemojte pretjerivati.

Naime, eterična ulja jakog su i upečatljivog mirisa pa je par kapi sasvim dovoljno. Eterično ulje limuna, naranče ili lavande savršeni su za tamku, osjetljivu kožu usana. Nakon što ste dodali žličice meda i ulja, pričekajte da se dobivena mješavina ohladi na sobnoj temperaturi. Desetak minuta bit će sasvim dovoljno.

Zatim dobiveni melem stavite u staklenu posudicu te čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Želite li melem sačuvati, a da se ne pokvari, držite ga u hladnjaku do njegove upotrebe.

Autor: D.Š. Foto: Lucky Business/Shutterstock