Retinol: tajna vječne mladosti (10 savjeta)

Retinol je jedan od najrazvikanijih i najpoznatijih sastojaka u njezi kože koji je iznimno popularan zbog svojih pozitivnih učinka na čišćenje lica i zbog svoje značajne uloge u prevenciji starenja kože. Ovaj derivat vitamina A postao je nezaobilazan sastojak u rutini milijuna žena i smatra se jednim od najučinkovitijim sastojaka koji može pomoći u liječenju i težih kožnih bolesti. 

Ipak, važno je znati na koji način koristiti ovaj jaki sastojak kako bi postigli optimalne rezultate i pravilno njegovali našu kožu. Donosimo mnoštvo informacija i savjeta koje će vam pomoći da pravilno koristite retinol u vašoj rutini i maksimalno iskoristite njegova njegujuća svojstva.

Što je retinol?

Retinol je oblik vitamina A koji je svoju primjenu pronašao u njezi kože. Koristi se za liječenje akni i kao preventivna mjera za starenje kože. Ovisno o vrsti, ovaj sastojak može se kupiti u proizvodima koje nalazimo u drogeriji, ali je za neke retinole potreban recept koji izdaje dermatolog. Svakako je potrebno s liječnikom razgovarati o tome na koji način se retinol može najbolje uklopio u vašu rutinu i je li on uopće najbolji izbor za vas i vašu kožu. Također, ovisno o stanju vaše kože, ponekad može biti potreban jači i koncentriraniji oblik retinola koji ne možete pronaći bez liječničke pomoći. 

retinol
FOTO: SHUTTERSTOCK

Retinol djeluje lokalno i nanosi se na površinu kože stoga dolazi u brojnim oblicima. Ovaj sastojak možete pronaći u kremama, gelovima i losionima (retinol se može koristiti ne samo za kožu lica već i na ostatku tijela), u mastima i serumima. Možete kupiti retinol sam ili proizvod koji osim drugih sastojaka sadrži među njima i retinol. Sve ovo ovisi o vašim potrebama i preferencijama. 

Koja je uloga retinola u njezi kože?

Retinol je vrlo djelotvoran sastojak jer povećava proizvodnju stanica kože. Tako odčepljuje pore i radi svojevrstan piling vaše kože. Ovo je popraćeno povećanom proizvodnjom iznimno bitnog kolagena koji održava elastičnost kože – zbog ovoga retinol smanjuje pojavu bora i finih linija na koži te tako daje mladenački sjaj licu.

Zbog svih ovih značajki, osim što retinol pomaže u liječenju akni i ožiljaka nastalih zbog akni, koristan je i kod osoba koje imaju strije ili druge nepravilnosti koje se mogu ispraviti obnovom gornjeg sloja stanica kože. 

Kako se koristi retinol?

Prije početka korištenja retinola, neovisno da li se radi o proizvodu gdje je retinol sam ili u proizvodu koji ima malu količinu retinola u sebi, potrebno je napraviti test na koži. Na malom području kože (primjerice laktu gdje je koža tanja pa sličnija koži lica) nanesite retinol i stavite flaster. Ako nakon nekoliko dana koža nije jako crvena ili ako se nije pojavio svrbež to znači da je sigurno dodati retinol vašoj rutini.

Retinol se koristi isključivo prije spavanja, kada znate da nećete nekoliko sati biti izloženi sunčevoj svjetlosti. Potrebno je očistiti kožu sredstvom za čišćenje i osušiti ga. Prije korištenja retinola ne preporučuje se korištenjem eksfolijanata niti jedne vrste (niti kemijski niti fizički) jer ne želite staviti retinol na iziritiranu kožu s ranama.

Nakon što je koža suha nanesite retinol u tankom sloju izbjegavajući područje očiju, nosa i usta. Potrebno je biti pažljiv s količinom retinola koju stavljate na kožu, radi se o jakom sastojku i pretjerivanje s nanošenjem retinola može imati obrnut učinak na kožu.

Prvih nekoliko tjedana korištenja retinol se ne nanosi svaki dan. Prvo započnite dva puta tjedno, zatim svaki drugi dan i nakon što koža počne dobro tolerirati sastojak možete svaki dan nanositi retinol. 

Na retinol potrebno je nanijeti nekomedogenu hidratantnu kremu. Ako mislite da je vaša koža osjetljiva možete koristiti i „sendvič“ metodu u kojoj stavite sloj kreme, tanki sloj retinola te završite još jednim slojem kreme. 

Ako uočite iritaciju, peckanje, svrbež ili crvenilo nakon što već dulje koristite retinol vjerojatno ga koristite prečesto i trebali bi ga nastaviti nanositi svaki drugi, a ne svaki dan. Također, ovaj problem se može riješiti tako da dulje vremena čekate nakon pranja lica i onda nanesete retinol (osiguravate da je koža u potpunosti suha).

Važno je napomenuti da se retinol mora koristiti skupa s SPF-om. Dakle, nakon što se probudite nanesite kremu za sunčanje kako bi dobili odgovarajuće rezultate korištenjem retinola.

Koje su prednosti korištenja retinola u svojoj rutini?

Objasnili smo na koji način retinol djeluje i spomenuli neke od njegovih djelotvornosti. Ipak, ovo je samo početak – retinol se koristi ne samo za mala estetska poboljšanja već može znatno pomoći u kožnim promjenama uzrokovanim bolestima. Postoji više načina na koji retinol može poboljšati vašu kožu:

1. Retinol i akne

Akne su iznimno česta pojava te nastaju kada se pore začepe mrtvim stanicama kože i sebumom. Retinol ima učinak protiv akni tako da sprječava začepljenje pora i nastajanje mitesera i akni. Ipak, tijekom prvih par tjedana ili čak mjeseci korištenja retinola prištići će još uvijek biti česta pojava, nekada koža izgleda i gore nego što je izgledala prije korištenja retinola.

Ovo je poznato pod nazivom „purge“ i nastaje zbog toga što retinol pokreće naglu izmjenu stanica te mrtve stanice koje nastaju skupa s nečistoćama koje izlaze na površinu mogu stvoriti nove prištiće. Ipak, ako se pridržavate tretmana, rezultat će biti potpuno čista koža bez akni.

2. Retinol i ožiljci od akni

Nakon nestanka prištića često nastaje neugodan ožiljak kao posljedica same upale ili ozljede koju je osoba uzrokovala istiskanjem prištića. Ove roze ili crvene, tamne mrlje mogu biti kratkotrajne i nestati nakon zacjeljivanja, no mogu trajati jako dugo vremena. Lokalni tretman retinolom ili proizvodima s retinolom pomaže u smanjenju oteklina i upala te u regeneraciji kože kako bi ožiljci rjeđe nastajali i brže zacjeljivali. Ipak, jako teški ožiljci, primjerice udubljena u koži, ne mogu se toliko jednostavno zacijeliti i potrebni su jači tretmani.

3. Retinol i tamne mrlje

Hiperpigmentacija (tamne mrlje) nastaje kao posljedica oštećenja kože od opasnih sunčevih UV zraka. Ovakve mrlje ne nastaju samo na licu već su česte i na rukama i vratu, općenito na dijelovima tijela koje su konstantno izloženi svjetlosti. Ovakve mrlje su najjednostavnije rečeno nakupine melanina, pigmenta koji daje boju našoj koži. Zovemo ih sunčevim pjegama i staračkim pjegama jer su starije osobe osobito podložne njihovom nastajanju. Ovakve mrlje nisu opasne, no nekim ljudima se ne sviđa kako izgledaju i retinol je dobar način za posvijetliti ove mrlje ako ne želite investirati u skupe tretmane. 

4. Retinol i proširene pore

Porom zovemo otvor na površine kože kroz koju izlaze dlake i prolaze ulja. Te pore mogu se začepiti mrtvim stanicama kože ili uljem te tako postaju veće i uočljivije. Korištenjem retinola moguće je tretirati velike pore zbog toga što se na ovaj način povećava izmjena stanica kože što čini vašu kožu debljom i zdravijom.

kako koristiti retinol
FOTO: SHUTTERSTOCK

5. Retinol i melazma

Melazma je kožni poremećaj koji rezultira nastankom tamnih mrlja na mjestima gdje je koža izložena svjetlosti, toplini ili kao rezultat disbalansa hormona povezanih s proizvodnjom melanina. Stvaraju se ravne, pjegaste, smeđe mrlje. Ovo se događa posebno često u trudnoći. Jači retinoli mogu pomoći u tretiranju mrlja, no važno je razgovarati s liječnikom o vašem stanju kože, pogotovo ako ste trudni jer se ipak radi o jačim spojevima (primjerice retinoidima poput tretinoina).

6. Retinol i bore

Kako starimo stanice naše kože sporije se dijele. Srednji sloj naše kože postaje tanji i teže zadržava vlagu, a koži počinje nedostajati kolagena i elastina. Kombinacije ovih događaja, koji su u potpunosti prirodni i neizbježni, rezultiraju nastankom bora. Tretiranje kože retinolom može poboljšati izgled bora i finih linija na licu tako da usporava razgradnju kolagena i čini kožu elastičnijom. Ipak, da bi rezultati bili vidljivi potrebno je koristiti ovaj proizvod par mjeseci.

7. Retinol i lezije Kaposijevog sarkoma

Kaposijev sarkom je rijetka vrsta raka koja pogađa osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Osobe s ovim stanjem također razvijaju tamne mrlje na koži koje mogu biti plave, crne, crvene, ljubičaste i slično. Tretinoin može se koristiti kako bi se usporio rast stanica Kaposijevog sarkoma. Ovo neće izliječiti rak no može pomoći u usporavanju napredovanja lezija uzrokovanih bolešću. 

8. Retinol i strije

Strije su ožiljci koji nastaju kada se naša koža u kratkom vremenskom periodu znatno rastegne. To može biti rezultat trudnoće, debljanja, brzog mišićnog rasta i slično. Ovakvi tragovi na koži na početku su ružičasti, crveni ili ljubičasti, a zatim postupno blijede. Retinol može pomoći da strije brže postanu manje vidljive. 

9. Retinol i psorijaza

Psorijaza je kožni poremećaj koji nastaje kada postoji upalno stanje koje posljedično uzrokuje prebrzi rast novih stanica kože. Tada se te stanice nakupljaju i stvaraju gusti, ljuskasti osip crvene ili ružičaste boje. Retinol može usporiti ovaj prekomjerni rast stanica i smanjiti upalu što pomaže sa samim osipom. Ipak, pošto retinol nekada može iritirati kožu često se ovo stanje ne liječi samo s retinolom već i sa steroidima.

Koja je razlika između retinola i retinoida?

Retinol i retinoid su oboje derivati vitamina A koji se koriste za poboljšavanje teksture i izgleda kože. Glavna razlika je u jačini spojeva. Retinol je široko dostupan i za njegovo korištenje nije potreban liječnički recept upravo zato što nije toliko jak kao retinoidi. Retinoidi koriste se u višim koncentracijama i dostupni su na recept uz jednu jedinu iznimku, a to je adapalen koji se široko koristi za liječenje akni i koji se može kupiti bez recepta. 

Tretinoin je najpoznatiji retinoid dostupan isključivo na recept. Koristi se za liječenje akni i prevenciju starenja te je jači od retinola pa djeluje brže no isto tako češće izaziva iritacije.

Tko može koristiti retinol?

Odrasle osobe koje su se posavjetovale sa svojim dermatologom mogu koristiti retinol uz uvjet da su se dobro informirale o načinu korištenja ovog sastojka. Neodgovorno korištenje može imati negativan efekt na kožu i u potpunosti uništiti njezinu barijeru što rezultira aknama, suhoćom i drugim problemima. 

Ipak, retinol se ne prakticira kod trudnica niti kod osoba koje doje. Dio retinola uvijek ulazi u krvotok i može djelovati na fetus ili na bebu koja se hrani majčinim mlijekom. Iako rizik kod dojenčadi nije velik, svejedno je preporučeno pričekati da prestanete s dojenjem.

Također, osobe s osjetljivom kožom moraju biti posebno oprezne kod korištenja retinola i pogotovo retinoida. Dakle, testiranje sastojka prije upotrebe je neizbježno.

Mogu li kombinirati retinol s drugim tretmanima?

Da, kombiniranje je moguće no bitno je pripaziti o kojim se sastojcima radi. Kombiniranje jakih sastojaka s retinolom može uzrokovati iritaciju kože.

Tako se korištenje retinola u kombinaciji s glikolnom kiselinom, jakom kiselinom koja djeluje kao kemijski piling, ne preporučuje jer najčešće rezultira u iritaciji. Ako želite koristiti oboje, morate to raditi naizmjenično.

Korištenje recimo hijaluronske kiseline koja usporava isparavanje vode iz kože i tako zadržava vlagu u njoj smatra se dobrim odabirom. Hijaluronska kiselina ima umirujući efekt i može smanjiti iritirajući učinak retinola na kožu. Niacinamid, derivat vitamina B3, također može pomoći u suzbijanju iritacije.

retinol za njegu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Salicilna kiselina koristi se kao i retinol za liječenje akni, no pošto su oba sastojka isušujuća i mogu iritirati kožu njihovo kombiniranje nije preporučeno. Ipak, ako želite koristiti oboje probajte koristiti salicilnu kiselinu ujutro i retinol navečer. Slično pravilo vrijedi i za korištenje vitamina C u kombinaciji s retinolom.

Je li bakuchiol dobra alternativa retinolu?

Osobe koje ne mogu koristiti retinol, dakle osobe s osjetljivom kožom i trudnice, mogu pokušati koristiti bakuchiol kao alternativu. Radi se o fotokemijskom sastojku sličnom retinolu (povećava staničnu izmjenu i stimulira proizvodnju kolagena) koji također pomaže u borbi sa znakovima starenja i aknama, a siguran je za korištenje tijekom trudnoće.

Top 10 savjeta vezanih za retinol za njegu kože

1. Započnite u pravo vrijeme

Kako biste maksimalno iskoristili učinak retinola preporučuje se da ga počnete koristiti u kasnim dvadesetima ili početkom tridesetih godina. Na ovaj je način prevencija starenja najučinkovitija te sprječavate nastanak staračkih pjega i bora koje bi se počele razvijati u ovim godinama života. Naravno, ako želite možete početi i nešto ranije, uz dopuštenje vašeg dermatologa, no početi s retinolom prekasno smanjit će njegovu učinkovitost u prevenciji starenja.

2. Krenite polagano i nježno

Već smo nekoliko puta spomenuli koliko je važno biti umjeren u korištenju retinola, relativno jakog sastojka. Retinol može postati iritirajući ako se koristi prečesto ili ako je formulacija prejaka za vašu kožu. U njezi kože sve vrlo varira od osobe do osobe te je važno pronaći sastojke i formule koje odgovaraju vama i vašim potrebama. Ipak, ako nepravilno započnete svoju avanturu s retinolom nećete moći znati da li vam ovaj sastojak uistinu odgovara. 

Ono što je iznimno važno jest da započnete s niskim postotkom (0,01% do 0,03%) i malom količinom (veličina graška) retinola. Započnite s korištenjem dva puta tjedno polako povećavajući upotrebu kako bi se koža uspješno priviknula na ovaj novi, neobičan sastojak. Nikako ne kombinirajte retinol s abrazivnim tretmanima, kožu morate tretirati nježno kako se ne bi usprotivila i kako svi vaši pokušaji ne bi bili uzalud.

3. Reagirajte na razvitak nuspojava

Određene nuspojave poput blage iritacije, suhoće i osjetljivosti na sunce su normalne u periodu kada se vaša koža prilagođava retinolu, a tako i bilo kojem drugom aktivnom sastojku. Intenzivno perutanje, crvenilo i osjećaj peckanja kože nisu normalni – ovo je način na koji vam koža govori da joj neki sastojak ne paše. Ovo se relativno često događa kod osoba s osjetljivom kožom, ekcemom ili osoba kod kojih je barijera kože prethodno bila uništena. 

Ne brinite, postoje drugi anti-age sastojci koje možete isprobati osim retinola. Dakle, ako uočite jake nuspojave potrebno je prestati s tretmanom kako ne biste još više pogoršali stanje kože i uzrokovali komplikacije koje će vam u budućnosti stvarati probleme. 

4. Koristite retinol samo noću i nosite SPF

Retinol sam po sebi nije fototoksičan već fotoosjetljiv – ne reagira sa sunčevom svjetlošću i izaziva opekline kao što to čine neki drugi spojevi koji se razgrađuju pod utjecajem UV svjetlosti. Ipak, nanošenje retinola i retinoida ujutro čini ga manje učinkovitim što svakako nije nešto što želimo. Zbog toga važno ga je nanositi noću te koristiti SPF ujutro. Ne želimo biti izloženi UV svjetlosti koja osim što nije dobra za sam retinol nije dobra općenito za našu kožu – uzrokuje karcinome, potiče starenje i stvaranje tamnih mrlja koje želimo spriječiti našim retinolom.

5. Nemojte stati samo na njezi lica

Tijekom nanošenja retinola važno je da ne zaboravite na vaš vrat i dekolte, mjesta koja su konstantno izložena suncu i mjesta na kojima je koža relativno tanka pa zato podložna stvaranju bora. Ako se uspostavi da su ova područja preosjetljiva na sam retinol moguće je kupiti losione i ulja gdje je retinol samo jedna od komponenata pa nije jako koncentriran te je stoga blaži.

6. Pokušajte miješati retinol ili koristite „sendvič“ metodu

Ako vam se čini da je retinol prejak za vašu kožu, možete ga pomiješati u vašu hidratantnu kremu (koja u sebi nema aktivnih sastojka) i tako ga nanijeti. Na ovaj način ćete nanositi manju koncentraciju retinola što je ponekad dobro za osobe koje imaju osjetljiviju kožu ili za osobe koje su tek započele s korištenjem ovog sastojka.

Druga alternativa je koristiti „sendvič“ metodu gdje osoba stavlja sloj hidratantne kreme, tanki sloj retinola i još jedan sloj kreme. Na ovaj način retinol nije u direktnom kontaktu s vašom suhom kožom već malo po malo prodire kroz kremu do stanica lica. Ovo je također odličan način za smanjiti iritaciju pri početku korištenja retinola. 

7. Izaberite dobru, hidratantnu kremu

Budući da retinol ima tendenciju isušiti kožu, važno je u svoju rutinu unijeti i dobru hidratantnu, noćnu kremu. Bilo koji proizvod koji isušuje kožu može oštetiti kožnu barijeru što ne znači samo da ćete imati suhu kožu, nego rezultira i upalnim procesima. Izaberite kreme koje sadrže ceramide, peptide, hijaluronsku kiselinu, masne kiseline, niacinamid, pantenol i slične sastojke koji odlično funkcioniraju u kombinaciji s retinolom.

8. Ne koristite retinol oko osjetljivih područja

Koža oko usana i očiju posebno je tanka i sklona iritacijama. Ova područja potrebno je izbjegavati kada nanosimo retinol, osim ako se ne radi o proizvodu koji je napravljen točno tako da se koristi oko očiju (tada je retinol kao sastojak formuliran na poseban način). Također je potrebno izbjegavati područje oko nosa, pogotovo zimi kada je ono iznimno suho zbog ispuhivanja nosa i niskih temperatura.

9. Savjetujte se s dermatologom

Dermatolozi se specijaliziraju za liječenje kože te stoga uvijek moraju biti uključeni u tretiranje vaše kože, pogotovo ako se radi o jakim aktivnim sastojcima. Potrebno je posjetiti dermatologa koji će vam pomoći stvoriti personaliziranu rutinu u kojoj će retinol biti uključen. Oni će se također uvjeriti da ne koristite sastojke koji loše reagiraju s retinolom te da ne koristite sam retinol nepravilno. Ovo je iznimno važno za osobe koje već imaju posebna kožna stanja poput ekcema, rozaceje i akni.

10. Budite strpljivi

Za blistavu i zdravu kožu potrebno je neko vrijeme koristiti retinol. Ne očekujte promjenu tena preko noći. To vrijedi za svaki proizvod, a pogotovo za retinol kojemu treba 2-3 mjeseca kako bi u potpunosti pokazao svoju djelotvornost. Puni rezultati vide se tek pola godine nakon početka korištenja retinola. Naravno, to ovisi o jačini sastojka, rezultate ćete vidjeti ranije ako koristite recimo tretinoin.