Domaće pahuljice za doručak

žitarice, mlijeko i jabuka

Svi smo mi ljubitelji pahuljica koje najčešće jedemo za doručak. Bilo da ih jedemo s mlijekom, jogurtom ili pak grickamo zasebno, jako su zdrave. U njima se mogu naći komadići raznog sušenog voća, kao što su jabuka, šljiva, marelica, breskva, grožđe…

Sve više ljudi svjesno je važnosti zdrave prehrane pa je u skladu s tim sušeno voće sve popularnije. Ako izdvojimo malo vremena, možemo naučiti sušiti sami voće i napraviti neku vlastitu verziju domaćih pahuljica. Potrebno je samo malo strpljenja da se sve voće koje želimo imati u svojim pahuljicama osuši.

Za pripremu pahuljica koristite samo čiste i besprijekorne plodove. Nasjeckajte ih na komadiće ili kolutove, posložite na krpe ili mrežu za sušenje, a možete ih osušiti i u pećnici na rešetkama.

Ako ih dobro umotate i čuvate na suhom i hladnom mjestu, suho će voće potrajati više mjeseci. Pri dodiru voće mora biti elastično i baršunasto, a pri pritisku ne smije ispuštati tekućinu.

Nakon sušenja u pećnici voće se mora sušiti još najmanje 5 dana prije nego ga spremite u posude. Ako ste postupak sušenja radili na otvorenome ili u ormaru za sušenje, on će trajati duže nego u pećnici, ali iziskuje manje energije, a pećnicu ćete imati slobodnu za druge svrhe.

Uvijek je bolje sušiti veće plodove, pogotovo ako se radi o šljivama, marelicama, breskvama i općenito koštunjičavom voću. U tom slučaju, koštice treba odstraniti i posložiti voće na krpe.

Što se tiče sušenja jabuka, to je malo delikatnije iz razloga što jabuka lako potamni. Zato nakon što ogulite jabuke i izrežete na komadiće, potrebno je potopiti je u 1 l vode u kojoj je žličica soli. Potom kriške posušite nježno tapkajući. Nakon toga, pripremite ih za konačno sušenje tako da ih poredate na bambusove prutove. Objesite ih u pećnici te sušite.

Što se tiče kruške, za sušenje je pogodna viljamovka. Isto kao i kod jabuke, ogulite je te izrežite na kolutiće, potopite komadiće u 1 l vode s dodatkom malo octa. Posložite ih s izrezanom stranom prema gore te sušite 6 do 8 sati.

Nakon sušenja, voće možete staviti u posude. Aluminijske i limene posude nisu pogodne za čuvanje suhog voća, stoga se savjetuju plastične ili keramičke posude, papirnate vrećice, vrećice od gaze ili lana.

Savjetujemo i napisati ime i datum stavljanja određenog voća na posudu, kako bi vam bilo preglednije.

Autor: Tajana, Foto: Lilyana Vynogradova/Shutterstock