Kako napraviti domaći plastelin za igru

figura od plastelina

Plastelin je jedna od klasičnih dječjih igračaka, pruža zabavu djeci svih uzrasta. Djeca se rado igraju s njim, a najbolje je to što ga svaki put možete nanovo koristiti. Potiče kreativnost, razvija finu motoriku šake i prstiju, a djeca njime mogu oponašati svakodnevne navike odraslih. Tako često “rade kolače” ili pak stvaraju neki svoj svijet prepun maštovitih likova. Vrlo jednostavan je za napraviti kod kuće.

Za jednostavan plastelin (bez kuhanja) potrebno vam je:

  • 3-4 šalice glatkog brašna
  • 1-2 šalica soli
  • 1-2 čajnih žličica limunove kiseline
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 šalice vruće vode
  • jestive boje
  • plastične rukavice

Uključite djecu, neka i priprema postane dio igre. Zajedno izmjerite doze i ubacujte sastojke u zdjelu. Miješajte sastojke dok cijela smjesa ne postane homogena. Ne očajavajte ako ne uspije iz prve, bilo je zabavno i samo pripremati ga s mališanom. S ovim receptom stvarno ne možete pogriješiti. Ako je i dalje smjesa pomalo “ljepljiva” jednostavno dodajte još brašna.

Domaći plastelin možda neće izgledati bojom, mirisom i opipom baš isto kao kupovni, ali zašto bi i trebao? Pronađite plastelin koji odgovara vašim potrebama. Danas postoje jestive boje u raznim oblicima, pročitajte upute na poleđini pakiranja i prilagodite svoje boje receptu. Neke boje se koriste s octom. Nemojte pretjerivati u količini octa jer ima jako intenzivan miris. Dobro je jedino ako vaše dijete još uvijek ima naviku stavljati sve u usta, pa baš zbog tog mirisa može odustati u svojoj nakani.

Možete se držati osnovnih ponuđenih boja, ali jednom kada savladate tehniku, okušajte se u kombiniranju boja, od komplementarnih boja, pa do svjetlijih nijansa neke boje – sve se može!

Također, možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja, tako će narančasti plastelin stvarno i mirisati na naranču. S obzirom na to da djeca uče svim svojim osjetilima, ovakav plastelin pokazat će se punim pogotkom za vaše dijete.

Pustite djecu neka uživaju. Dopustite im da u igri koriste i razne modlice za kolače, valjke i plastične nožiće. Sve što vam se učini zgodnim, ponudite djetetu za igru. Naravno, i roditelji se mogu uključiti u igru. Sigurni smo da će plastelin i vas vratiti u dane djetinjstva.

Čuvanje plastelina:

Plastelin se suši na zraku, stoga ga pospremite u plastičnu kutijicu ili zavežite u vrećicu nakon uporabe. Tako zatvoren plastelin može potrajati tjednima, a neki čak i mjesecima. Držite smjesu podalje od pasa i drugih kućnih ljubimaca. Domaći plastelin miriše na ljudsku hranu, ali sadrži puno soli, a gladni pas može pojesti dovoljno da mu naškodi tolika količina soli.

Autor: S.K., Foto: tausend und eins, fotografie/Flickr