Domaća vodica za ispiranje usta

bijeli i lijepi zubi
Bijeli i lijepi zubi, Foto: kurhan/Shutterstock

Za uništavanje štetnih bakterija, kao i za uklanjanje ostataka hrane između zuba, vodica za ispiranje pravo je rješenje. Međutim, želite li je napraviti kod kuće jer niste sigurno je li kupovna zdrava i učinkinkovita, nemojte očajavati. Imamo zanimljive i djelotvorne recepte kojima ćete dobiti najučinkovitiju vodicu za ispiranje usta.

Osvježavajuća vodica za ispiranje usta

Za samo nekoliko minuta možete jednostavno napraviti vodicu, i to kod svoje kuće. Ona je toliko ugodna da je možete koristiti kada god poželite. Za razliku od skupih, kupovnih vodica za ispiranje usta, ovaj recept u svojim sastojcima ne sadrži alkohol.

Na umjerenoj temperaturi, u manjoj posudi, zakuhajte vodu. Sklonite posudu sa štednjaka, a zatim umiješajte 10 g sjemenki anđelike i nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice, odnosno verbene. Ostavite neka stoji desetak minuta, a zatim procijedite, bacite ostatke iz cjedila.

Napravljenu tekućinu ulijte u čistu, steriliziranu bočicu, začepite je i čuvajte u hladnjaku. Vodica za ispiranje usta nema ograničeni rok trajanja, a možete je bez ikakvih problema upotrebljavati za ispiranje grla i usne šupljine, i to svakodnevno.

Vodica za ispiranje usta od cimeta

Uz pripravak spremljen po sljedećem receptu vaša će usta satima biti mirisna i svježa. Vodicu možete upotrebljavati koliko god želite, ne nadražuje i ne smeta ustima kao što to čine uobičajene kupovne vodice.

Na umjerenoj vatri zakuhajte vodu. Neka posuda u kojoj je kuhate bude što manja. Sklonite posudu sa štednjaka, umiješajte žličicu klinčića, mljevenog cimeta, estrakta paprene metvice i svježeg peršina. Ostavite neka stoji desetak minuta, a zatim procijedite i bacite ostatke iz cjedila.

Napravljenu tekućino lagano ulijte u čistu bočicu, začepite je i čuvajte u hladnjaku bez ograničenog roka trajanja. Vodicu upotrebljavajte svakodnevno.

Autor: D.Š.  Foto: kurhan/Shutterstock