Stiniva, atraktivna uvala na Visu

stiniva

Vis je najistureniji otok na Jadranu kojeg od kopna dijeli 45 km. Radi se o pravoj rajskoj lokaciji koja privlači sve one koji žele pobjeći od buke gradskog života i opustiti se uz prekrasnu i netaknutu prirodu. Jednim od najljepših dijelova na otoku smatra se Stiniva, uvala kojoj možete prići s obale i kopna.

Nalazi se od južne od ceste koja povezuje Plisko Polje i Podšpilje. To je jedna od najljepših uvala i to prema mišljenju brojnih turista koji su ljetovali upravo na Visu.

Teško je reći s koje joj je strane ljepše prići, ali smatra se kako je najbolje doći sa strane kopna jer postoji staza koja vodi sve do čudesnog žala. Za one koje dolaze morem neka se pripreme na prekrasan prizor kada se Stiniva otkriva u svoj svojoj ljepoti.

Odlučite li se na dolazak s kopna, najbolje je odabrati cestu koja vodi do malog mjesta Žužeca nakon čega slijedi spuštanje stazom uređenom za pješake. Spuštanje može potrajati i do 20 minuta.

Cijelo područje je zaista fascinantno, a gdje se nalaze visoki poluotoci s jedne i druge strane. Uvala je okružena liticama koje se izdižu poput dva diva ostavljajući tako malo prostora i možda tek nekoliko metara širok ulaz. Koliko je usko područje svjedoči što ovdje ne može proći veći brod.

Jednom kada dođete do čuvene uvale osjetit ćete kao da ste se našli u posebnom svijetu, a brojni su se složili kako bi za potpuni doživljaj bila još potrebna samo morska medvjedica. Uvala mnogima pruža osjećaj sigurnosti koji ponekad može biti i lažan, jer sve se može promijeniti kada jugo odluči zapuhati.

Za sve koji dolaze čamcem dobro je znati kako se mogu usidriti oko 100 metara od kopna na dubini od 20 metara i to na samoj sredini, jer je dno na ovom dijelu pjeskovito i prekriveno travom. Tijekom ljetne sezone na ovom se području znaju zaustaviti jahte i brojni izletnički brodovi.

Autor: S.Š., Foto: NagyDodo/Shutterstock