Djeca vegani

djeca vegani

Roditelji koji svoju djecu podižu na veganskoj hrani su na meti kritike jer “svi” misle da veganska i vegetarijanska hrana ne daje dovoljan izvor hranjivih tvari, koje su potrebne za organizam u razvoju i rastu.

Ali veganska prehrana je bogata proteinima, željezom i kalcijem kao i svaka druga dobro osmišljena i zdrava prehrana. Veganska prehrana je prehrana u kojoj ne postoje namirnice životinjskog porijekla, pa ju je važno zdravo osmisliti, kako bi se iz nje dobile sve potrebne hranjive tvari za organizam. Mliječni proizvodi, meso, ribe, mlijeko i jaja su glavni izvori kalcija, željeza i proteina, pa ih treba nadomjestiti i dobro balansirati svaki dan.

Proteini su vrlo važni za izgradnju mišićnog tkiva, te za eliminiranje bakterija iz tijela, izgradnju stanica organizma, obnavljanje tkiva i održavanje energije. A ukoliko je vaš jelovnik veganski, proteine možete pronaći u leći, tofuu, bademima, grahu, orasima i soji.

Ukoliko vam je dijete vegan, osim orašastih plodova, žitarica i mahunarki, treba jesti i jako puno povrća i voća svaki dan, zbog minerala i vitamina koji su im potrebni.

Kalcij je vrlo bitan za zdravlje zubi, slanje živčanih impulsa, rast i čvrstoću kostiju i izgradnju mišića. Kako se kalcij inače dobiva iz mliječnih proizvoda, mlijeka i sira, zamijeniti ih možete sa juice-om, soji u zrnu, gorušici i kelju, kineskom kupusu, bademima, sojinim mlijekom sa dodatkom kalcija, tofu-om, okru, brokulom i kupusom.

Željezo je sintetizira bijele krvne stanice, opskrbljuje tijelo energijom, prenosi kisik u organizam, regulira metabolizam i daje toplinu tijelu. Željezo se iz biljaka ne apsorbira jednakom brzinom, kao što se apsorbira iz mesa, no vegani samo trebaju dnevno konzumirati dvostruku dozu željeza iz biljaka. Namirnice koje su bogate željezom, a koje vegani mogu jesti su repa, grah garbanzo, maslac od kikirikija, badem, grašak, krumpir, brokula, breskve, dinja, grožđice, lubenica, suhe šljive, tofu i špinat. A postoji i trik za lakšu apsorpciju željeza iz biljaka, a to je da u prehranu dodate veće količine vitamina C.

Autor: A.Z., Foto: tan4ikk/Shutterstock