Dijeta za ljude s kroničnim gastritisom

Dijetalna prehrana
Dijetalna prehrana, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Gastritis je definiran kao bolest modernog društva do kojeg dolazi zbog prije svega nezdravog načina življenja. Velik dio osoba koji ima kronični oblik nije ni svjesno svog stanja, dok drugi mogu imati simptome koji služe kao mjerilo. To su prije svega: bol u gornjem dijelu abdomena, tamna stolica, štucanje i podrigivanje, mučnina, povraćanje slabokrvnost.

Kronični gastritis nastaje kao posljedica neliječenog akutnog gastritisa. Također se može razviti i nakon prevelike konzumacije hrane bogate oštrim začinima, za koje je poznato kako mogu nadražiti i naravno oštetiti samu sluznicu želuca.

Kao uzrok se isto tako navodi i nedovoljno prožvakana hrana te njeno neredovito uzimanje. Isto tako se misli na prekomjerno konzumiranje suhe hrane te uživanje u jačim i onim malo blažim alkoholnim pićima.

Među najčešćim uzrocima navode se lijekovi koji se prije svega uzimaju na tašte. Za sve one koji pate od takvog stanja, bilo bi dobro pridržavati se načina pripremanja hrane kao što je slučaj i kod čira na želucu i naravno dvanaestercu.

Kod načina prehrane treba imati na umu kako nije hrana ta koja pogoduje gastritisu toliko, nego prije svega podloga na kojoj se hrana sprema, jer poznato je kako ima onih kojima smeta unos određenog povrća.

Smatra se kako bi jednostavno bilo najbolje izbjegavat svu onu hranu nakon čije konzumacije osjetite tegobe kao što je bol u gornjem dijelu želuca, ili ako imate osjećaj da ste u trbuh ubacili kamenje.

Dakle što se tiče prehrane pokušajte ju bazirati na piletini i naravno puretini, spremljenoj na vodi. Što se tiče doručka bilo bi dobro započeti sa bananom. Osim što obiluje kalijem, isto tako smanjuje ph vrijednost želučane kiseline. Radite pauze od pet sati između svakog obroka.

Foto: Africa Studio/Shutterstock