Dijeta za bolesti srca

Pregled srca, Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Općenito možemo reći da se za srčane bolesnike određuje dijeta kojoj je svrha sniženje tjelesne težine, što pomaže u liječenju. Razumljivo je da se ta dijeta odnosi samo na one bolesnike koji prelaze svoju normalnu tjelesnu težinu.

Sniženje težine olakšava rad srca, snizuje krvni pritisak, omogućuje bolesniku lakše kretanje . Iako su se nekad propisivale niske kalorične vrijednosti, danas se smatra da je dovoljno početi od najniže granice, 1200 kalorija, pa do gornje, od 1700 kalorija. Tako se redukcijske dijete lakše podnose.

Niža vrijednost dolazi u obzir kad se bolesnik nalazi na bolničkom liječenju, a ne u kućnoj njezi, tj. pod strogom kontrolom liječnika. Međutim, nekim se srčanim bolesnicima u redukcijskoj dijeti ograničava sol i daju niže količine bjelančevina. To zavisi o vrsti i stupnju srčane bolesti, a količinu soli i mesa životinjskog porijekla u dnevnoj dijeti propisuje liječnik.

Redukcijske dijete za srčane bolesnike, bez obzira na kaloričnu vrijednost, priređuju se na poseban, lagan način, tako da pri probavi ne bi bolesniku činile poteškoća. Prema tome, u obzir ne dolaze namirnice s većim količinama celuloze (grah, grašak , kupus, kelj , mahune , voće s grubom korom). Osnova su dijete mlijeko , mlječni proizvodi, lagano meso, zrelo, sirovo i kuhano voće, mlada salata, kuhana salata od cikle , mrkve i cvjetače, i jela od brašna.

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock