Dijeta bez aditiva

sok naranđa mrkva

Kada čujete riječ aditivi diže vam se kosa na glavi. Imate sliku horde E-ova i umjetnih bojila koja se nalaze u većini prerađene i pakirane hrane koju danas konzumiramo. Iako vjerojatno pazite na svoje zdravlje i trudite se jesti kvalitetno, aditive u prehrani gotovo je nemoguće izbjeći, jer hrana često mora preći dug put do nas i ostati svježa i dok čeka svoje kupce na policama.

Što su aditivi? To su sastojci koji se dodaju hrani iz raznih razloga. Npr. kako bi kvaliteta prozvoda konstantno bila nepromijenjena, kako bi se održale korisne vrijednosti ili poboljšala hranjivost proizvoda, poboljšanje izvorne boje proizvoda ili održanje  kiselosti i lužnatosti prehrambenog artikala.

Ova dijeta postoji u raznim varijacijama, ali najpoznatija inačica je ona pedijatra dr. Bena Feingolda. Njegova specijalizacija su alergije kod djece i čvrst je zagovornik da prehrana bez aditiva može igrati veliku ulogu u obuzdavanju hiperaktivnosti i ADHDa kod djece. Ovakva dijeta može se koristiti i kod problema poput preosjetljivosti na neke aditive.

Iako je učinkovitost ove dijete u suzbijanju alergija jasna i ispitana, veza aditiva i ADHD-a još uvijek nije službeno potvrđena, iako mnoge indikacije upućuju na rast hiperaktivnosti kod djece koja konzumiraju hranu sa velikom količinom aditiva.

Odaberete li ovakav način prehrane obavezno je potrebno posavjetovati se sa stručnjakom, liječnikom ili nutricionistom, jer dijeta zbog stroge kontrole aditiva može biti restriktivna i smanjene kalorijske vrijednosti, velik broj namirnica dostupan u našim supermarketima nije prikladan za ovakvu dijetu.

Dakle odlučite li pokušati eliminirati neke simptome koristeći ovaj način prehrane biti će potrebne neke promjene u životnom stilu. Aditivi su na većini proizvoda jasno istaknuti, ali na nekima su nazivi nerazumljivi, stoga ćete se morati obrazovati i informirati o tome što pojedini aditiv predstavlja i spada li u skupinu onih koje je potrebno izbaciti.

Dobro razmislite je li ova dijeta za vas jer, odlučite li je se pridržavati strogo morati ćete se naviknuti da su večere vani ili brza hrana za vas stvar prošlosti. Dijeta se temelji na svježim i organskim namirnicama i poželjno je da imate dovoljno vremena da sami pripremate obroke. Nadamo se da će doista pomoći nekoj od vas koja pati od neobjašnjivih simptoma alergije. Napominjemo ponovno, nužno je savjetovati se sa liječnkom koji će potvrditi da su vaši simptomi doista posljedica aditiva u prehrani.

 Autor: L.K., Foto: Ledo/Shutterstock