Crvena boja za kosu

crvena kosa

Prvi tjedan u rujnu u Nizozemskoj se odvija jedan fantastičan događaj. Zove se Redheadday. Crvenokosi sa svih strana svijeta nahrupe u tu zemlju i u tom kratkom periodu Nizozemska blista zanimljivim odsjajima crvene kose. Prirodna crvena kosa relativno je rijetka.

Događa se samo u 1 do 2 posto stanovništva, nešto češće u sjevernoeuropskim i zapadnoeuropskim zemljama. Ona je rezultat prisustva pigmenta feumelanina u vlasi. Već vrlo mala količina ovog pigmenta daje kosi crveni odsjaj ako već nije u potpunosti crvena.

Ova mutacija se pojavljuje kod onih osoba koje su od oba roditelja dobile isti recesivni gen. Taj gen utječe na još neka fizička obilježja pojedinca. Osobe crvene kose imat će i svijetliju put, često prošaranu pjegicama i osjetljivu na UV zračnje. Boja očiju je uglavnom plava ili zelena, ponekad i svijetlosmeđa.

Ako ste se ikada požalile prijateljici zbog svoje crvene kose, možete to odmah prestati činiti. Evo zašto. Ni jedna druga boja kose ne veže za sebe toliko kontroverzi i divnih priča i legendi. Ni jedna druga boja kose ne može tako dobro prenijeti krhkost isprepletenu sa snagom i vatrenom privlačnošću.

Crvenokose žene uvijek su senzualne, vatrene i opasne, ali istodobno i nježnim tenom nalikuju djetetu kojem je potrebna zaštita i ljubav. Zanimljivo je koliko je vremena moralo proći da se crvena boja prihvati kao hit među bojenjem kose.

Još Egipćani su crvenokose ljude smatrali takvom rijetkošću da su ih žrtvovali bogovima kako bi ih udobrovoljili. Srednji vijek nije bio dobro vrijeme za crvenokose. U ovom dobu koje se bojalo svega što ne razumije spaljivani su kao vampiri i vještice.

A opet, Tizian I Boticelli smatrali su crvenokose ljude potpuno očaravajućima i neumorno ih stavljali u svoja djela dok god su mogli držati kist. Poznato je da umjetnici vide stvari jasnije od drugih i puno puno ranije.

No za sve vas koje niste prirodno crvenokose, a željele biste to biti na raspolaganju vam je široka paleta boja za kosu kojima se možete igrati nijansama i tonovima. Ali kako vašu boju nije odredila genetika, malo ćemo vam pomoći kako biste mogli odabrati prikladnu crvenu u skladu sa tonovima kože, bojom očiju i prirodnom bojom kose.

Ako ste prirodna plavuša svijetlijeg tena odaberite plavo-crvene i svijetlo bakrene nijanse koje se neće sudarati sa vašom prirodnom puti.

Tamnoplava ili svijetlosmeđa kosa i umjereno taman ten može nositi bez problema i hladne i tople tonove pa slobodno odaberite koji vam se više sviđaju.

Hladne nijanse poput patliđana ili duboke boje burgundca pristaju djevojkama sa maslinastim bojama tena, a ako imate više žut ili breskvast ten birajte zlatno-crvene ili toplije bakrene nijanse.

Vatrene crvene mogu nositi one koje imaju prirodno maslinaste ten i tamnu kosu, a ako je vaša prirodna boja kose crna, crvena sa tonovima višnje biti će najbolji izbor.

Uživajte u svojoj bujnoj i sjajnoj kosi, nemojte iznevjeriti svoju povijesnu reputaciju. Doista i budite vatrene, uživajte u životu. Uzmite ono što želite.

Autor: L.K., Foto: YuriyZhuravov/Shutterstock