Fit for life dijeta

jabuke cimet košarica

Česti razlozi prevelike tjelesne težine i osjećaja konstantnog umora i iscrpljenosti su zapravo ne toliko u tome koliko jedemo već što jedemo, u kojoj kombinaciji i u koje doba. Svaka dobra dijeta bori se i sa uzrokom pretjerane težine, a ne samo posljedicom. Uzrok je stil života koji nas tjera da konstantno žurimo, jedemo ono što je brzo i praktično. To naravno ne isključuje kvalitetu, ali nije baš ni sinonim zar ne?

Ova dijeta temelji se na poboljšanju probave i ubrzanju metabolizma koje se postiže kombiniranjem određenih namirnica i uzimanjem hrane u zadanim vremenskim periodima. Dakle, ako odaberete pravilnu kombinaciju hrane one će si simbiotski pomoći i omogućiti bolju i bržu apsorpciju u probavnom sustavu i to je ono šta vas ova dijeta želi naučiti.

Nije toliko ni bitna količina, iako je prejedanje zabranjeno. Pokušajte odrediti količinu koja vam odgovara i s kojom se osjećate sito, ali ne da osjećate kao da vam je u trbuhu vreća kamenja. Najviše kalorija osigurava se iz svježeg voća i povrća, žitarica, nemasnih mesnih proizvoda i namirnica sa što manje rafiniranog šećera.

Premisa ove dijete je da konzumiranje krivih kombinacija namirnica zajedno rezultira oslobađanjem toksina koji utječu na usporavanje metabolizma i povećanje tjelesne težine. Iako postoje sugestije o točnosti ove pretpostavke još ne postoji čvrsti znanstveni temelj da je to doista tako. No, bez obzira na to, ova će vam dijeta pomoći da izgubite na težini, ali morate biti oprezni jer ne opskrbljuje tijelo nekim proteinima, cinkom, vitaminom D i B12 pa će biti potrebno uzimanje suplemenata.

Ako se odlučite isprobati ovu metodu smanjenja tjelesne težine dan će vam izgledati ovako: za doručak smijete konzumirati isključivo voće i voćni sok, za ručak voće, povrće i salatu, u koju povremeno smijete ubaciti nešto žitarica. Večera je ovdje najispunjeniji obrok koji se sastoji od voća, povrća i mesa bez ili s vrlo malo masnoća. Općenito se izbjegava konzumiranje masnoća životinjskog podrijetla.

Stoga volite li prehranu bogatu voćem, povrćem i žitaricama sa samo ponešto mesa, mogli bi se pronaći u ovom načinu prehrane. No postoje li ikakve zdravstvene poteškoće posavjetujte se sa liječnikom ili nutricionistom prije no što započnete. Morate uzeti u obzir neke nutritivne manjkavosti zbog kojih nije preporučljivo držati ovu dijetu jako dugi vremenski period.

Autor: L.K., Foto: Gts/Shutterstock