Štucanje bebe u trbuhu

beba u trbuhu

U trudnoći se događaju stalne promjene kako za trudnicu tako i za bebu u trbuhu. Uz okretanje i udaranje, bebe u trbuhu mogu i štucati. Prije nego se dijete rodi ono prolazi različite promjene, a sve one ga pripremaju za preživljavanje u vanjskom svijetu.

Između 18. i 20. tjedna trudnice počinju osjećati pokrete bebe u trbuhu jer se u tom razdoblju počinje javljati prvi fetalni pokret. Taj pokret se na početku osjeća kao treptaj leptira, a nakon nekog vremena se počinju osjećati gurkanja, udaranje i okretanje tijekom cijelog dana.

Kada se počnu osjećati ritmički trzajevi, koji najčešće nalikuju na grčenje mišića, znači da se radi o štucanju bebe.

Mogući uzročnici štucanja bebe u trbuhu su zapetljana ili pritisnuta pupčana vrpca, pripreme za pokretanje mehanizma dojenja oponašajući proces dojenja, dječja nestrpljivost te disanje u plodnoj vodi, a udišući tekućine steže se dijafragma.

Štucanje se može primijetiti u drugom i trećem tromjesečju, a trudnice najčešće takve pokrete počinju osjećati u šestom mjesecu trudnoće. U šestom mjesecu trudnoće se razvije živčani sustav koji omogućuje bebi da diše. No, te pokrete svaka trudnica osjeti u različito vrijeme pa nema razloga za brigu, ako ih još uvijek ne osjećate.

Uzrok štucanja kod beba

Neke bebe čak znaju štucati nekoliko puta na dan dok neke uopće ne štucaju. Uzrok štucanja beba nije svima jasan, baš kao što se i za odrasle ne zna zašto točno štucaju. Pretpostavlja se da je fetalno štucanje najčešće uzrokovano ulaskom plodne vode u pluća, a do štucanja dolazi prilikom izbacivanja plodne vode iz pluća. Prema nekim teorijama štucanje je jako dobro za sazrijevanje pluća te igra važnu ulogu u razvoju bebe.

Najbolji način za utvrđivanje radi li se o štucanju ili udarcu bebe je kretanje trudnice. Ponekad se beba zna pomaknuti, posebice ako joj je neudobno u određenom položaju ili ako mama jede nešto slatko, vruće ili hladno jer sve to potiče bebina osjetila.

Pokreti bebe se mogu osjetiti u svakom dijelu trbuha te se mogu zaustaviti i promijeniti položaj u svakom trenutku. Kada se osjete takvi pokreti najčešće se radi o udarcima, ali ako trudnica sjedi mirno i osjeti ritmično pulsiranje koje se javlja samo na jednom dijelu trbuha znači da je riječ o štucanju.

Autor: A.Z., Foto: Alex Mit/Shutterstock