Dendroterapija – liječenje drvećem

liječenje drvećem

Znate li što je dendroterapija? Drveće može iscijeliti, ojačati, izliječiti i nahraniti energijom, a u tome je najbolje drvo breze, hrasta i bora, a jednako tako su dobri i bagrem, jabuka, cedar, klen i šljiva. No neka drveća mogu osobi i oduzeti energiju poput raznih topola, ali takva drveća se ne moraju iskorijeniti jer mogu poslužiti u određenim situacijama.

Dendroterapija

Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo jednostavna i prirodna, a ako stanete s licem prema drvu koje je donor u razmaku od 50 centimetara morate se opustiti i zatvoriti oči.

Pojedine vrste drveća zrače pozitivnom energijom koju možete upiti ako prošetate prirodom ili uzmete malo vremena kako bi ostvarili bolji kontakt s drvećem, bilo da ćete se samo nasloniti leđima ili ćete stajati i zagrliti željeno drvo.

Potrebno je stati na otprilike 50 cm od stabla te zatvoriti oči na 10 sekundi i duboko udahnuti, zadržati dah te potom isprazniti pluća. Dok dišete trebali bi zamisliti kako energija ulazi u vaše tijelo i ispunjava vas.

Možete i zagrliti drvo na 15 minuta, a posebno ako imate problema sa zdravljem te se nasloniti leđima i približiti dlanove. Smatra se kako je najbolje vrijeme za terapiju drvećem navečer jer tada ima najveću razinu energije.

Važno je koncentrirati se na primanje energije iz drveta, zamisliti kako se u tijelu podiže opuštenost i toplina i udisati njegov miris. Istovremeno bi se trebale raditi i vježbe disanja koje mogu pomoći prilikom raspoređivanja dobivene energije u čitavom tijelu.

Ne treba dugo komunicirati s drvećem jer je nekoliko minuta potpuno dovoljno, a najbolje je komunicirati navečer prije spavanja. Najbolje je ako se čovjek osami i stane kod drveta koje već poznaje i koje poznaje njega od djetinjstva.

Najbolje je u prirodi srediti misli, izgovoriti molitvu, osjetiti povezanost čovjeka s prirodom, preispitati postupke i meditirati. No ova vrsta terapije po imenu dendroterapija pomaže samo ako se provodi redovito te ako ta navika postane dobra.

Nekada davno je postajao običaj u kojem se prilikom rođenja djeteta sadilo drvo lipe, jele ili breze za djevojčicu i hrasta za dječaka i bilo je predivno gledati kako oboje zajedno rastu i kako se razvijaju.

Svaki čovjek bi trebao imati svoje drvo koje će mu pomoći u lakšoj borbi protiv bolesti i životnih teškoća. A kada čovjek spozna koje je njegovo drvo treba ga zasaditi u blizini. Kada je osoba rastrojena, tužna i napeta uz svoje drvo se treba priviti leđima i prihvatiti ga dlanovima. Ovo je odličan način za oslobađanje razdražljivosti i napetosti.

Breza

Ukoliko osoba ima problema s unutarnjim organima treba zagrliti svoje drvo kao najboljeg prijatelja. Uvijek je najbolje da se za terapiju koristi živo drvo. Breza je najpopularnije drvo za samoliječenje jer je bogata nizom iscjeljujućih i ljekovitih svojstva, a dovoljno je i jednom na tjedan otići do breze, zagrliti ju i ostati tako oko 15 minuta.

U lišću breze je moguće pronaći flavonoide, karoten, rutin, vitamine i eterična ulja. Čaj od breze je odličan liječenje bronhitisa, upalnih procesa na koži, upale pluća te za poboljšanje cirkulacije. Pomaže radu jetre te omogućava brže zarastanje rana. Pomoću čaja možete pomladiti tkivo pa i oprati kosu kako bi imali gušće vlasi.

Hrast

Više je razloga zbog čega se hrast smatra kao lijek, budući da potiče cirkulaciju te ubrzava proces izlječenja. Mnogi se odlučuju na korištenje ljekovitih svojstva hrasta jer zrači pozitivnom energijom.

Kesten

Kesten liječi nesanicu i pomaže kod reume. Mnogi smatraju kako upravo ovo drvo može ukloniti napetost bez obzira na uzrok.

Bukva

Bukva je odlična jer poboljšava cirkulaciju, štiti od stresa te pomaže ojačati koncentraciju.

Bor

Jeste li znali da boravak u borovoj šumi čovjeka može spasiti od problema dišnog sustava kao što su bronhitis, kihanje i kašljanje? Dobar je jer uklanja psihički oblik napetosti.

Liječenje drvećem se sve više uzima ozbiljno jer se pokazalo da se odlično bori protiv alergija, ali dok traje razdoblje alergije, najviše će ipak pomoći samo spomenuto drveće, jer za vrijeme cvjetanja neko drveće može dovesti do nepoželjnih reakcija.

Drvo može utjecati na prostor u kojem raste jer ga na neki način i štiti. Ukoliko je drveće u vašem dvorištu u lošem stanju, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu. Ponekad treba vjerovati u alternativne grane medicine i prepustiti se instinktu te pokušati naučiti komunicirati s prirodom.

Autor: A.Z., Foto: BigLike Images/Shutterstock