Kako izliječiti žuljeve

kako protiv žuljeva

Znate li kako izliječiti žuljeve? Obično se javljaju zbog neudobnih cipela ili novih cipela, ali i od sporta ili rada u vrtu. Žulj se nikako ne smije probušiti, jer se tkivo ispod može inficirati. Žulj predstavlja zadebljanje rožastog sloja epiderma na mjestu gdje je došlo do trenja.

Najčešće se pojavljuju na rukama nakon dužeg rada s određenim predmetom. Nastaje mjehur koji se javlja nakon što opekotina ili trenje naprave oštećenje na površini kože. Počinje se skupljati tekućina poput jastuka, koja nastoji zaštititi donje slojeve kože od daljnjih oštećenja.

Iako ovakve rane najčešće prođu bez posljedica, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi se što prije oporavili. Za početak ne dirajte mjehurić jer ako ga probušite možete omogućiti prodor bakterija.

Mjesto gdje se nalazi mjehurić održavajte čistim kako ne bi došlo do infekcije. Kako bi se što prije oporavili možete stavljati led da bi smanjili oticanje. Ako perete suđe ili radite nešto zbog čega bi mogli probušiti mjehurić, stavite flaster.

Žulj je potrebno ostaviti na miru, a najbolje je na njega staviti zavoj te kada pukne redovito ga čistiti sve dok ne zacijeli.

Prirodno liječenje žuljeva

Jeste li se pitali kako izliječiti žuljeve? Liječenje je moguće kupkama u emolinetnim otopinama i stavljanjem keratolitičkih topika. Postoje biljke koje vam mogu pomoći da se borite protiv žuljeva:

  • Kantarionovo ulje – cijenjeno jer je bogato flavonoidima, hipericinom i taninima koji pomažu epitelizirati i djelovati protuupalno na kožu. Ovo se ulje nanosi na sve rane, a može se nabaviti kod travara ili u biljnim ljekarnama.
  • Žutika – kao lijek se koristi tisućama godina, a Egipćani su je koristili kako bi spriječili bolesti poput kuge. To je biljka koja ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Može se upotrijebiti sok ili tinktura, a kako ima snažno djelovanje dovoljno je upotrijebiti male količine.
  • Aloe vera – jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv neugodnih žuljeva. Pomaže kod posjekotina, opekotina te bržeg zarastanja rane. Potrebno je uzeti manji komad aloe te iscijediti sok, koji ćete nanijeti na bolno mjesto. Ako želite možete sami napraviti gel aloe vere tako što ćete nekoliko komadića usitniti u blenderu. Nakon što ste napravili domaći gel čuvajte ga u hladnjaku.
  • Zeleni čaj – zahvaljujući protuupalnim svojstvima čaj će pomoći kod bržeg zacjeljivanja. Potrebno je skuhati 2 vrećice čaja i dodati 2,5 g sode bikarbone. Pustite da se ohladi i onda ga nanesite na bolno mjesto, bilo uz pomoć gaze ili direktno na kritično mjesto.
  • Čaj od kamilice – kao i zeleni čaj pomaže da se riješite neugodnih simptoma do kojih dolazi nakon nošenja neudobne ili nove obuće. Umjesto zelenog čaja pomiješat ćete kamilicu sa sodom bikarbonom te nanijeti pomoću gaze ili direktno na žulj.
  • Čuvarkuća – svježi sok iz poznate biljke sadrži antibakterijska svojstva zbog čega je odličan za liječenje bolnih žuljeva. Prirodni lijek možete i sami napraviti tako što ćete usitniti 2 lista čuvarkuće, staviti u gazu i potom iscijediti. Dobivenu smjesu pomiješajte s bademovim uljem i stavite na bolno mjesto te ostavite da djeluje nekoliko minuta. Nakon toga stavite flaster te ponovite tri dana zaredom.
  • Melem – je odličan prirodni lijek koji će umiriti kožu i pomoći kod zacjeljivanja.
  • Češnjak – zdrava namirnica koja štiti od raznih bolesti. Potrebno je na bolno mjesto lagano utrljati češanj češnjaka tri puta dnevno sve dok se koža ne počne oporavljati.
  • Crveni luk – ima antibakterijsko djelovanje. Sve što treba učiniti je na kritično mjesto lagano utrljati komadić luka i povezati zavojem te ostaviti da djeluje preko noći.

Znate li kako spriječiti žuljeve? Oni se mogu spriječiti tako da se nose čiste čarape, odgovarajuća i udobna obuća. Cipele s visokim petama ili tijesna obuća bi se trebala izbjegavati jer povećava rizik od nastanka žuljeva.

Najčešće se pojavljuju na vlažnoj koži, pa osobe koje se češće znoje bi trebale i češće mijenjati čarape na nogama. Čarape za sportaše mogu biti od velike pomoći jer uz njih noge ostaju suhe.

Ukoliko osoba ide u dugu šetnju trebala bi nositi isprobanu i udobnu odjeću, a ako se u vrtu radi s motikom ili lopatom ruke bi trebali zaštititi rukavicama.

Ako niste sigurni koji je pravi razlog pojave mjehurića moguće je da su u pitanju problemi s cirkulacijom ili dijabetes. Ukoliko tekućina iz mjehurića curi više od pet dana vrijeme je da odete liječniku kao i u slučaju crvenila ili bolova koji se pojačavaju.

Autor: A.Z., Foto: Valery121283/Shutterstock