Crveni ruž na usnama

crveni ruž kist
Nanošenje crvenog ruža kistom, Foto: Inga Ivanova/Shutterstock

Postoji li još ijedan komad dekorativnwe kozmetike koji je doživio ovoliko hvale i kontroverzi poput crvenog ruža. Jedan je od prvih ikada nastalih proizvoda za uljepšavanje i do danas je prošao neobičan put uspona i padova, divljenja i zabrana. Već su žene u Mezopotamiji, u Indiji i Egiptu otkrile moć crvenih usana. Crvena kao boja strasti potpuno prikladno se uklopila u sliku žene.

Žene u Mezopotamiji mrvile su crveno poludrago kamenje dok su Egipćanke boju dobivale iz crveno ljubičastih algi. Kleopatra je imala privilegiju posebno intenzivnog crvenog ruža koji se pravio od mrava i tvrdokrilaca. Deseto stoljeće donijelo je ruž u tvrdom obliku, da bi odmah potom u srednjem vijeku bio zabranjen i rezerviran samo za žene niska morala.

18.st donijelo je i kontroverzni zakon po kojem se djevojke ne smiju šminkati prije udaje kako bi svaki muškarac mogao vidjeti za koga se ženi. 19.st nije bilo ništa bolje. Marginalizirane grupe društva bile su jedine u kojima je bilo dopustivo nošenje šminke, a posebno intenzivnog crvenog ruža. Prostitutke ili eventualno glumački svijet jedini su koji su ga tolerirali.

20.st. donosi ipak ponešto drugačiji stav, iako ni ono nije bilo bez trzavica. Zlatno doba Hollywooda donijelo je promjene u shvaćanje kozmetike. odjednom je svaka obična žena željela postati dramatična diva s velikog platna. Šminka općenito postaje vrlo bitna i liberalnije se prihvaća. Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor odjednom stavljaju crveni ruž na tron.

Iako su se nijanse mijenjale danas živimo u dobu kada nam je sve dopušteno ali ipak postoji nekoliko temeljnih nijansi crvene s kojima osjećamo posebnu povezanosti i ne napuštamo ih. Duboka crvena i neke svjetlije nijanse ostaju zauvijek dio naših kozmetičkih torbica.

Crveni ruž na usnama neodoljivo je privlačan ali i zahtjevan za nanošenje i održavanje tokom večeri, ne podnosi polovičnost i nepažnju. Nanesite ga na usne na kojima ste unaprijed nanjeli podlogu i iscrtali ih olovkom identične boje kao ruž ili pak prirodna boja usana. Pažljivo ispunite unutrašnjost usana bojom. Najbolje bi bilo posegnuti za kistićem.

Odabir prave nijanse svakako je bitan. Dnevne obveze traže nešto nježnije i svijetlije crvene nijanse. Zamislite boju debelih sočnih trešanja, to imajte na umu u potrazi za dnevnim ružem. Ova nijansa će također pristajati i onima sa manjim usnama.

Noć zahtjeva nešto tamnije nijanse. Slobodno odaberite boju vina ili trule višnje. Pripazite da su vam usne glatke i njegovane i provjerite nekoliko puta tokom noći je li sve na mjestu. Uložite u dobar trajni ruž kako ne biste morale stalno brinuti jeste li ga pojele ili ostavile zaljepljenog po čašama i vilicama. Uživajte u svojoj ljepoti.

Autor: L.K., Foto: Inga Ivanova/Shutterstock