Koktel haljine za posebne prilike

koktel haljina
Koktel haljina. Foto: coka/Shutterstock

Sugerira li nam naziv koktel haljina svoju pravu namjenu? Svakako. Iako su one postojale mnogo prije nego što je uveden naziv koktel haljina, uglavnom se radilo o onima koje su žene odijevale za polusvečane prigode kada je bilo važno biti dotjerana, ali bi opet bilo neprikladno odjenuti toaletu.

Sam naziv koktel haljina skovao je ni više ni manje nego veliki Christian Dior 40-ih godina prošlog stoljeća i uglavnom se referirao na semisvečane haljine dužine do koljena. Koktel haljine su ipak započele nešto drugačije. Prvim koktel haljinama nazivale su se duge i ne pretjerano ukrašene hajine kada bi se žene uredile u popodnevnim satima, dok bi muškaci bili u smokinzima za večeru ili piće.

Duljina haljine koja je bila prikladna za čajanku bila je nešto kraća i sezala do iznad gležnja, ali kao i u svim ostalim područjima mode i ova poluformalna moda je osjetila odjek ženskog osobođenja i rub haljine se podiže. Kako ćete znati koja je prava duljina za vas i kakvu koktel haljinicu biste vi trebali izabrati?

Kao i sve ostalo birajte haljinu koja će pristajati građi vašeg tijela. Želite li stvoriti iluziju bujnog poprsja odaberite onu s nabranim materijalom na području prsa ili pak volanima. Ako imate nekoliko kilograma viška pravi izbor je haljina koja blago pleše oko vašeg tijela u stilu toge.

Za djevojke koje žele prikriti šira ramena predlažemo haljinu s malim rukavićima i dubokim V izrezom koji će stvoriti iluziju dužeg torza i izbalansirati šira ramena. Također bi odličan izbor bila i haljina sa peplumom u području bokova koja će dovesti širinu ramena i bokova u ravnotežu.

Ako smatrate da vam nedostaje oblina uvijek možete stvoriti iluziju odijevajem lepršave haljine koju ćete u struku stisnuti tankim remenom. Na taj način ćete dobiti najpoželjniju žensku siluetu, onu pješčanog sata kojoj sve težimo. Mudro raspolažite svojim estetskim kapitalom i istaknite ono najljepše na vama. Uskočite u svoju koktel haljinu samopouzdano. Negdje u svijetu je sigurno pet sati.

Autor: L.K. Foto: coka/Shutterstock