Kako liječiti proširene vene

bol u nogama

Proširene ili varikozne vene na nogama u početku nastanka predstavljaju estetski problem, naročito ženama, a kasnije mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Najvažniji čimbenik u nastanku varikoziteta je genetska predispozicija, što znači da su njihovom nastanku sklonije osobe u čijoj obiteljskoj anamnezi postoje zabilježeni slučajevi varikoziteta.

U ostale rizične čimbenike ubrajaju se trudnoća, dugotrajno sjedenje ili stajanje, prekomjerna tjelesna težina, uzimanje hormonske nadomjesne terapije ili oralne kontracepcije, naporan fizički rad, itd.

Simptomi koji se javljaju bolovi su u nogama, naročito pri dugotrajnom stajanju, često ljeti i na kraju dana, noćni grčevi u nogama, osjećaj težine i napetosti u nogama, osjećaj naticanja nogu, umor u nogama, oticanje oko gležnjeva, žarenje, peckanje, bockanje i svrbež.

Vene imaju zaliske koji potpomažu tijek krvi iz nogu u pravcu srca te poput ventila sprječavaju povrat krvi prema stopalima uzrokovan silom težom. Međutim, proširene vene imaju oštećene zaliske, koji popuštaju, što rezultira zadržavanjem krvi ili povratom krvi prema stopalima. Uzrok začepljenja u venama najčešće je venski tromb, tj. ugrušak krvi u veni.

Tijek venske bolesti nogu može se ublažiti i usporiti raznim mjerama prevencije pri čemu i aromaterapija može biti od pomoći. Pri izboru nosivih biljnih ulja i eteričnih ulja potrebno je imati na umu njihova djelovanja i cilj koji želite postići.

U obzir dolaze isključivo hladno prešana biljna ulja i kvalitetna eterična ulja koja će svojim djelovanjem umanjiti bol i grčeve, umanjiti ili spriječiti upalu, djelovati na poboljšanje venske i limfne cirkulaciju te ojačati stijenke krvnih žila.

Od biljnih ulja izdvaja se suncokretovo ulje svojom lakom dostupnošću i prihvatljivom cijenom, a odgovara svim tipovima kože, izvrsno omekšava, vlaži i hrani kožu, pozitivno djeluje na stabilnost stijenki vena te djeluje blago adstringentno.

Upija se relativno polako, ali prodire duboko u kožu i olakšava prijenos molekula eteričnih ulja direktno u krvotok. Izbor eteričnih ulja poprilično je velik: borovica, cedar atlaski, cedar virđinijski, čempres, mirta, smilje, pačuli, sandal, lavanda, lovor, paprena metvica, ružmarin, limun, mandarina.

U 30 ml suncokretovog ulja kapnemo 3 kapi smilja, 3 kapi lovora, 3 kapi lavande, 3 kapi mirte, 1 kap crvene mandarine, 3 kapi cedra atlaskog i 3 kapi paprene metvice. Dobivenu mješavinu nanesemo vrlo laganim pokretima na prethodno dobro očišćenu kožu nogu, 1-2 puta dnevno.

Umjesto mandarine može se upotrijebiti eterično ulje limuna, ali je važno ne pretjerivati s brojem kapi (1 kap je dovoljna) budući da su sva hladno tiještena citrusna eterična ulja više ili manje fototoksična.

Ulje crvene mandarine je najmanje fototoksično, a prema nekim izvorima uopće nije fototoksično te se ne preporučuje direktno izlaganje tretiranih dijelova tijela sunčevoj svjetlosti sljedećih 12 sati nakon nanošenja ulja, što naročito vrijedi u ljetnom periodu.

Stoga oprez, ukoliko ne želite na koži neugledne hiperpigmentacijske mrlje. Trudnice i dojilje bi se trebale prije svake primjene eteričnih ulja posavjetovati s aromaterapeutom.

Autor: Gordana Gorinšek, dipl. ing. agr. i aromaterapeut, Foto: tan4ikk/Shutterstock