Boljun, stari srednjovjekovni gradić

mjesto boljun

Boljun je stari srednjovjekovni gradić u Istri smješten na sjeveroistočnom dijelu Istre ispod planine Učke. Do Boljuna možete doći cestom koja vodi iz smjera Cerovlje ili cestom iz Kršana. Nalazi se na 254 metara visokoj uzvisini, što ga je nekada davno činilo važnim strateškim mjestom za vrijeme ratova između Venecije i Austrije.

Boljun se nalazi u općini Lupoglav s prekrasnim pogledom na zadivljujuću dolinu Boljunčice i planinu Učku. Najuspješnijim periodom Boljuna se smatra razdoblje između 15. i 17. stoljeća.

To je vrijeme kada je imao suce, a o brojnim oltarima su se brinule bratovštine. Prvi put se spominje u 12. stoljeću pod imenom Bagnoli. Područje na kojem se nalazi Boljun bilo je naseljeno još u rimsko doba.

Nakon 17. stoljeća Boljun počinje polako gubiti na važnosti, ali to ne znači kako je grad počeo propadati. Od davnih vremena do danas Boljun predstavlja sigurno mjesto i utočište onima kojima je to bilo potrebno.

Danas je to mjesto koje nudi zanimljivu ponudu kao što su velike površine netaknute prirode, udoban smještaj, mir i vrhunske lokalne specijalitete u domaćoj konobi. Boljunska konoba nudi dugu i vrijednu tradiciju. Boljun je kao stvoren za sve one koji žele malo mira.

U samom mjestu postoji bogata ponuda smještajnog kapaciteta u novim apartmanima koji se nalaze u sklopu obnovljenih kamenih kuća s kojih se pruža pogled na čudesno Boljunsko polje.

Mjesto je puno znamenitosti koje stoje kao svjedok prošlim vremenima. U blizini središnjeg trga nalazi se kameni stup još jedan povijesni trag iz minulih vremena. Ako krenete prema vrhu brda stići ćete do drugog trga gdje se nalazi još jedna znamenitost, Stari Boljun iz 11. stoljeća, atrakcija koja se ne propušta.

Dopušteno je razgledavanje dvorca, a ako se bolje približite vidjet ćete kako nisu očuvane sve zidine dvorca što je i dobro, jer se tako svakom posjetitelju pruža prilika da doživi pogled prema Učkoj i okolici.

Autor: S.Š., Foto: Zeljko/Wikimedia