Najveći strahovi mladih mama

mama i beba

Ne postoji žena koja nije barem jednom tijekom trudnoće razmišljala o tome hoće li se uspjeti snaći i znati kako se pobrinuti za svoje dijete. Sve su to uobičajeni strahovi s kojim se suočavaju mlade mame kojima je to prvo dijete. Strah je opravdan i logičan jer se ipak radi o potpuno novoj situaciji.

Nakon 9 mjeseci iščekivanja i neizvjenosti napokon je došao trenutak da se suočite sa istinom i upoznate sa svojim malim anđelom koji u potpunosti ovisi o vama i vašoj brizi. Ali prije tog trenutka upoznajte se s najvećim strahovima mladih mama.

Hoće li porod boljeti? Hoćete li čuti svoje dijete dok spavate? Hoćete li znati prepoznati kada ga nešto boli? Postoji još puno dilema s kojima se buduće mame opterećuju i zbog kojih se ne mogu opustiti. Velik dio žena ne može, a da se ne počne zapitkivati o tome koliko su dobre majke i hoće li znati usmjeriti svoje dijete na pravi put.

Bez obzira ako ste osoba puna samopouzdanja koja se nikada nije bojala probati nešto novo, majčinstvo će poljuljati i one najjače. Buduće majčinstvo u velikom broju slučajeva pruža nesigurnost s kojom se suočavaju mnoge trudnice. To nije ništa neobično i loše, nego posve normalna reakcija koja će se riješiti uz nekoliko savjetovanja.

Kako na svakom drugom području tako se i ovdje iskustvom stječe velika količina samopouzdanja, pa zato ne bi bilo loše za savjet upitati neku od žena koja je već rodila i koja će vam moći dati konstruktivni savjet.

Strah vas je da nećete čuti dijete dok plače jer spavate? Bez obzira koliko mislili da imate čvrst san, to se sve počinje mijenjati onog trena kada postanete roditelj. Niste sigurni da ćete uspjeti okupati dijete sami bez da ga ozljedite? Ne morate se bojati jer su tu patronažne sestre koje će vam pomoći kao i bake, sestre i ostatak rodbine.

Postoji toliko puno situacija od kojih strahujete, ali sve su one rješive. Važno je da znate kako niste sami i kako niste jedina mama koja strahuje hoće li biti dobra mama svom djetetu.

Autor: S.Š., Foto: Anneka/Shutterstock