Bešamel umaci

bešamel umak

Bešamel umak brz je i jednostavan umak koji vrlo često koristimo posebno za pripremu lazanja ili musaka. Najpopularnija je ipak varijanta sa špagetama.

Bešamel za kolače

U 5 dkg vrelog maslaca ili goveđeg loja miješamo 10 dkg brašna, dok smjesa ne postane pjenasta, ali ne smije požutjeti, zatim postepeno ulijevamo 3 1/2 dl vrućeg slatkog vrhnja, i tučemo sve zajedno najprije dalje od vatre, a kasnije na vatri, dok ne dobijemo fino tijesto, koje se odvaja od žlice.

Bešamel sa žemičkama (žemljama)

Fine žemičke , kojima smo skinuli koru, dobro ovlažimo hladnim vrhnjem (kiselo vrhnje, slatko vrhnje), usitnimo ih (izgnječimo), nakon što su omekšale i miješamo s vrućim maslacem, u kojem ih i kuhamo dok ne dobijemo fino, ravnomjerno, ali ne suho tijesto, koje se odvaja od posude.

Bešamel sa mesom

Pirjamo ostatke od teletine i peradi, izrezane začine, nekoliko zrna papra i novog začina, jedan mali lovorov list i malo masne juhe, dok sok ne ispari. Zatim se sve kuha s 2 dl juhe i juha se procijedi. Sada na 2 dkg maslaca pržimo 4 dkg brašna, umiješamo ohlađenu juhu i isto toliko hladnog vrhnja i sve gusto propasiramo.

Bešamel sa ribom

Komade ribe pirjamo u maslacu, dodamo korijene i začine i posipamo brašnom, tanko zalijemo vrhnjem, a tek nakon pasiranja bolje ukuhamo.

Bešamel sa rakom

U 5 dkg masnoće od raka dodamo reznjeve luka, 1 dkg brašna, zatim 3 dl vrhnja, sve protisnemo kroz sito i ukuhamo da se zgusne.

Foto: Galayko Sergey/Shutterstock