Crkva sv. Krševana

crkva svetog krševana

Otok Krk jedna je od najpopularnijih lokacija na Jadranu kada su u pitanju domaći, ali i strani turisti. Otok Krk jednostavno ima sve od sadržaja za razne dobne skupine, velik broj plaža, noćnih klubova, restorana i vodenih aktivnosti u kojima svi mogu uživati. Bogata ponuda otoka odnosi se i na bogato povijesno naslijeđe.

Među bogatim povijesnim naslijeđem su Baščanska plaža kod mjesta Baška i mala crkvica sv. Krševana, koja se nalazi u blizini naselja Milohnić na samo 12 km udaljenosti od grada Krka.

Mala crkva koja predstavlja značajno povijesno naslijeđe nalazi se na zapadnoj strani otoka iznad uvale Čavlena. Radi se o šumovitom i nenastanjemom te pustom poljodjelskom prostoru. Crkva sv. Krševana je dugo na ovim prostorima.

Njezin izgled kao i uloga zanimljivi su svima koji su se odlučili na proučavanje tog dijela povijesti te cijelog tog područja na otoku. Crkva je toliko malena da ju mnogi gledaju kao igračku, ali unatoč tome je od velike monumentalne važnosti baš kao i katedrala.

Svi oni koji su imali priliku probližiti se tom malom čudesnom zdanju složili su se kako je teško ostati imun na kameno trolisno zdanje ispunjeno nadsvođenim apsidama. Dolazak je moguć preko staze koja vodi od mjesta Milohnići. Staza je dugačka oko 4 km.

Dobro je što tijekom boravka na otoku svoje vrijeme možete iskoristiti tako što ćete prošetati po njegovoj unutrašnjosti i pritom otrkiti ljepote ne samo obale, nego i onoga što skriva mistična priroda otoka.

Na mjestu gdje se nalazi mala crkva pronađeni su ostaci nekadašnje antičke građevine koja je nastala tijekom 1. stoljeća. U sklopu pronađenih ostataka tu su ostaci keramičkih lonaca i tanjura koji su se koristili u svakodnevnom životu.

Predromanička crkvica nalazi se na zidu jednog starijeg kompleksa. Crkva sv. Krševana odlična je prilika da osjetite posebnu atmosferu i da se malo opustite udaljeni od buke gradskog života.

Autor: S.Š., Foto: Pablo Debat/Shutterstock